Volvo V90 настъпва с пълна сила!

Volvo V90 настъпва с пълна сила!
12 Feb 2016

Първите снимки на немаскираното Volvo V90 се появиха в Интернет. Порталът worldcarfans.com разкри варианта комби на Volvo S90 от няколко различни перспективи. Най-важният акцент в дизайна е задницата – където явно не е рискувано толкова, колкото при поляризиращата мненията задна част на седана. Според шведското издание Teknikens Värld V90 трябва да бъде показано за първи път на 18-и февруари т.г. в Стокхолм, а същинската световна премиера ще се състои две седмици по-късно на изложението в Женева (3-13 март 2016 г.).

V90 е комби версията на S90, която дебютира на автосалона в Детройт (11-24 януари). Докато седанът има изключително характерни С-образни задни светлини, „гърбът” на V90 е оформен значително по-сдържано. Стоповете са L-образни и стигат до покрива – този похват ни е познат от предшествениците. Новият модел е микс от ХС90 и прототипите Concept Coupé и Concept Estate. И докато предходното V90 използваше комбинация от техника на Ford Mondeo, Galaxy и дори на Мazda6 (все пак шведската компания принадлежеше от 1999 г. на гиганта от Детройт), сега всичко в модела е ново.

През 2010 г. Volvo стана собственост на Geely. В Китай това е голямо име – през 2014 г. компанията е произвела 430 000 автомобила, но в интерес на истината не е добре позната извън Азия. Част от Geely е и London Taxi, производител на легендарните таксита в Лондон. Оттакто китайците имат думата, Volvo инвестира 11 млрд. долара в нови продукти. Първият автомобил на шведите под новата „шапка“ беше ХС90, съвсем скоро ще дойде и S90, а през лятото ще дебютира и V90.

5- и 6-цилиндровите мотори остават в историята. Подобно на лимузината, и V90 ще използва новата високотехнологична и гъвкава платформа SPA на Volvо. За задвижването няма да се грижат 5- и 6-цилиндрови агрегати, а нови 4-цилиндрови мотори с турбо и обем 2,0 л. Спектърът на мощността се простира от 250 до 320 к.с., а при дизелите – от 190 до 225 к.с. Ще има и Plug-in хибрид (T8 Twin Engine) с бензинов двигател с вътрешно горене, електромотор на задната ос и системна мощност до 400 к.с.

V90 пази лосове, коне и крави. На борда на V90 има най-модерни системи за сигурност, сред които асистент за полуавтономно шофиране и подобрена система CitySafety. Тя има специална функция за разпознаване на големи животни както при дневно, така и при нощно шофиране. „Рискът от удари с лосове, коне и крави може да бъде намален и дори изцяло отстранен благодарение на спирачни намеси.“ Моделът ще бъде пуснат на пазара през лятото на 2016 г., очакваме цената му да бъде около 88 000 лева.

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

 

Първородната Godzilla!