Стартираха продажбите на новата Lada Xray (Видео)

Стартираха продажбите на новата Lada Xray (Видео)
15 Feb 2016

АвтоВАЗ избра деня на влюбените за да лансира в търговската мрежа в Русия новия си кросоувър Lada Xray. Официалните продажби на новия модел стартираха с тържествена церемония в автомобилен салон на марката в Толиати, където присъстваха президентът на руския производител Бо Андресон и директора на проекта Олвг Груненков.

Хечбекът с повишен клирънс и оф-роуд акценти по купето ще се продава в Русия на базова цена от 589 000 рубли, което ще рече около 12 800 лв. по днешния курс. Моделът е разработен върху платформата В0 на алианса Renault - Nissan, на която са още модели като Dacia Logan и Sandero, Lada Largus и др. Lada Xray се асемблира на поточната линия на АвтоВАЗ в Толиати, редом с Renault Logan, Sandero, Nissan Almera и Lada Largus. Серийното производство на модела започна на 15 декември миналата година.

Основното оборудване на базовия модел Lada Xray Optima включват бензинов двигател със 106 конски сили и механична скоростна кутия, две предни въздушни възглавници, стабилизираща система ESC с ABS, асистент за потегляне по наклон, аудиосистема, регулируема по височина седалка на водача, светодиодни дневни светлини, централно заключване, 16-иночви лети джанти и др.

Също така, Lada Xray ще може да се поръча с двигател постигащ 110 к.с. и механична трансмисия, както и такъв със 122 конски сили и автоматизирана механична трансмисия. На по-късен етап се очаква и модификация Sport с мощност на двигателя около 150 к.с. Задвижването е само на предния мост, а в скоро време не се предвижда 4х4 система. Така, можем съвсем сериозно да опровергаем писаниците, че Лада пуска джип за по-малко от 13 000 лв.

И още нещо много важно за феновете на новата Лада Ексрей - засега не се предвижда моделът да се появи в България или в страни от Западна Европа. Причината е, че двигателната гама на мъника покрива Евро 5 стандарта, а в ЕС влзе новата норма Евро 6. У нас, почти идентичен модел е Dacia Sandero Stepway, който е подобен хечбек с повишена проходимост, конструиран на същата база като руския си братовчед.

Източник: auto.offnews.bg

Много практичен и интересен!