Бронираният Maybach Guard в дрифт

Бронираният Maybach Guard в дрифт
16 Feb 2016

Германският канцлер Ангела Меркел е най-силно застрашената жена на света. Ето защо за нейния превоз към заседания и различни форуми се използват само тежко бронирани автомобили, а около нея постоянно има гардове, които при евентуална атака ще дадат живота си за нея. Положението не е по-различно и при много други високопоставени личности от средите на политиката и икономиката. Опасността от атаки става все по-голяма и то не само в кризисни зони.

„Оръжейната технология се развива още повече”, казва Маркус Наст, отговорен за продажбите на бронирани автомобили към Daimler, „затова и ние преразгледахме нашите продукти и при S 600 Maybach Guard за първи път предлагаме клас на бронировка VR10.” Зад това съкращение се крие защита срещу муниции калибър 7,62 х 54 мм – със стоманен сърдечник. Досегашният топклас VR9 предпазваше Ангела Меркел, Владимир Путин и други европейски лидер от незначително по-малките патрони 7,62x 51 мм. Само че тази дребна разлика може да коства нечий живот – например при обстрел със Снайперистката пушка на Драгунов. Мунициите със стоманен сърдечник много плашат службите за сигурност, пазещи държавните лидери, както и частните охранителни фирми, грижещи се за безопасното транспортиране на високопоставените мениджъри в тяхното забързано ежедневие.

Отвън Mercedes S 600 Guard или бронираният S 600 Maybach изглеждат като напълно нормална S-класа с удължено междуосие. „В техническо отношение обаче автомобилите са тотално различни”, обяснява Маркус Наст, „бронираната версия с тегло 4,5 т е два пъти по-тежка от стандартната.” Причина за увеличената маса е главно херметически затворената пътническа клетка. Докато предницата и задницата са идентични с тези на серийния модел, то при ултрасигурния пътниците се предпазват от дебели по няколко сантиметра плочи от стомана, кевлар и арамид – въпреки че трудно ще разпознаете наличието на животоспасяващата клетка отвън. Ако нещо прави впечатление на пръв поглед, то това са дебелите като юмрук бронирани стъкла, издържащи дори на най-тежките тестове за обстрел Multi Hit Shooting в 12-сантиметров триъгълник.

Високотехнологичната бронировка обаче отразява само един аспект от защитата. Много важни са и организацията на конвоите, всекидневната промяна на маршрута им, както и специално обучените гардове. Шофьорите-охранители минават специален тренинг, за да вземат правилните решения, докато са зад волана по време на атака. Защото това, което отвън изглежда като обикновена S-класа, всъщност се кара по коренно различен начин – особено на границата на възможностите. Причината: двойното увеличение на теглото и значително по-високият център на тежестта създават сериозно предизвикателство за водача. Когато 4-тонният луксозен лайнер достигне до границите на възможностите си при бързо шофиране, неговият водач трябва да действа светкавично бързо и умело. Щом човек веднъж свикне с високото тегло на колата, тя се кара съвсем предсказуемо. По време на слалом между конусите ще откриете колко интелигентна техника се крие в бронирания Mercedes S 600 Guard – защото многобройните асистиращи системи са пренастроени, за да работят адекватно спрямо добавените два тона към масата на колата. Развиващите над 600 к.с. луксозни лимузини в много страни се карат екстремно бързо – със скорост до 200 км/ч и дори отгоре. Ето защо се правят и упражнения на полигон с високо темпо, както и със специални колички, симулиращи липса на сцепление на задните колела

Адаптация (особено при влошена видимост) изискват и дебелите по няколко сантиметра стъкла, които изкривяват картината, видима най-вече през предния прозорец. Между слоевете стъкло е залепено тънко фолио, което предотвратява проникването на куршумите. Това е и причината вратите да тежат по 150 килограма. Затова не е изненада, че за изкарването на Меркел и Путин от купето винаги се грижат яки бодигардове. Автомобилите за високопоставените величия са не само с яка бронировка, но и са оборудвани с цял куп специални функции като пожарогасителна система, заглушители или разговорно устройство за контакт с външния свят. На традиционното място за поставка на чаши или на централната конзола има повече превключватели, отколкото в колите на Джеймс Бонд – но не и седалка катапулт като в Aston Martin DB5.

„Преди брониран автомобил да получи важния сертификат за годност, той бива подложен на обстрел до 500 пъти”, обяснява Маркус Наст, „два автомобила бяха изцяло разрушени при изпитанията”. Това обяснява защо изключително сигурната лимузина Mercedes S 600 Maybach Guard с клас на бронировка VR10 и дължина 5,45 м струва над 1,1 млн. лева. Обикновеният S 600 Guard VR9 излиза 928 000 лв. Високите цени отговарят на високата сигурност. Инструкторът Михаел Щаймихел обяснява: „Важно е автомобилът да продължи да се движи. Първите 3-4 минути са решаващи за извеждането на колата от рисковата зона.” Дори и когато гумите бъдат надупчени от куршуми, колата може да бъде карана още – благодарение на специален гумен пръстен на джантата многотонният колос остава управляем. Купувачите на бронираните автомобили на Mercedes получават задължително специален тренинг, включен в цената на колата. „При него шофьорите трябва добре да научат как да се справят с увеличената маса на машината, особено в рискови ситуации”, казва инстукторът Михаел Вайкопф на своите курсисти от цял свят.

През последните години опасността от бомбени атаки става все по-голяма – особено в кризисни региони. „При разработката на такъв автомобил това не е проста задача. За обстрелването с оръжие са нужни твърди материали за бронировка”, обяснява Маркус Наст, „за бомбите обаче са нужни еластични. А тези две качества трябва да бъдат комбинирани в един пакет.” Бронирани колоси като Mercedes S-клас, BMW Серия 7 и Audi A8 са подготвени дори за газова атака – благодарение на специална система, инсталирана под багажника.

Все повече бронирани автомобили са индивидуализирани с луксозни детайли. „Това обаче не важи за боята – 99% от поръчваните коли са черни. Тук човек не трябва да привлича излишно внимание.”

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

 

 

Първородната Godzilla!