Aston Martin атакува Tesla

Aston Martin атакува Tesla
22 Feb 2016

С китайска помощ Aston Martin иска да направи първия електрически модел в своята история. Колата вероятно ще се появи на пазара през 2016 г., съобщи Председателят на УС на компанията Анди Палмър на 17-ти февруари т.г. Познатият не само от филмите за Джеймс Бонд производител на бутикови автомобили изгради за целта съвместно дружество с китайската технологична фирма LeEco. Като база за електромобила ще бъде използван 4-местният „спортист“ Rapide S. Така компанията с богати традиции от Острова ще се превърне в конкурент на Tesla, чийто основен Model S също е спортна лимузина с 4 места.

Не толкова преки конкуренти са BMW i8, а в бъдеще – Borgward BX7, BMW i5, VW Phaeton и Porsche Vision E. Финасовите параметри около сделката между Aston Martin и LeEco не са разкрити. Заради сериозното замърсяване на въздуха китайското правителство залага на автомобили, задвижвани от ток, които не отделят вредни емисии. През 2015 г. продажбите на електромобили в милиардната страна са нараснали 4 пъти, а междувременно Китай се превърна в най-големия пазар за подобни машини.

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

Много практичен и интересен!