Автопилотът на Tesla сгафи на аутобан

Автопилотът на Tesla сгафи на аутобан
26 Feb 2016

От Tesla вдигната шум до небесата, когато добавиха автопилот функцията в софтуера на своя Model S миналата година. Неумореният със суперлативите за технологичния прогрес на компанията изпълнителен директор Елън Мъск, побърза да похвали ъпгрейда. Изпусна обаче факта, че на света има доста шофьори със слаб инстинкт за самосъхранение. 

Напълно очаквано собствениците на електрическия седан със задоволство пуснаха воланите, а някои от тях, като този ентусиаст в Холандия, дори се преместиха на задната седалка, напълно сигурни в способностите на новият софтуер. Tesla контрира смелчаците като добави ограничения, като необходимост да има ръка върху волана докато функцията е активна. Хай-тек круиз контролът с възможност за автономна смяна на ленти е доста впечатляващ, но явно засега няма какво да замени човешката ръка.

Това открива Емил Мелгаард на аутобан в Германия. Пътувайки през нощта с Tesla Model S към курорта Бад Гащайн, мъжът включва автопилота и се отпуска на шофьорската седалка. В един момент навлиза в участък от пътя в ремонт, но не намира за нужно да поеме контрол над колата си, въпреки стесняването на платната, тъй като до този момент по думите на Емил системата се справя. 

Решението се оказва грешно. Пътят е отделен с бетонна преграда, а маркировката в участъка не е перфектна. Затова при рязко стесняване се оказва, че линиите на пътя не са успоредни с мантинелата. Автопилотът се обърква и удря закрепените по протежението на бариерата светлоотразители, за да не пресече маркировката. За щастие щетите, както се вижда от снимките на Емил, не са огромни, само вдлъбнатини и надрана боя.

Източник: auto.offnews.bg

 

Най-добрият в класа си?