Супер фририйд и сноукайт шоу този уикенд на Витоша

Супер фририйд и сноукайт шоу този уикенд на Витоша
09 Mar 2016

Този уикенд на Витоша ще се състои екстремната ски и сноуборд надпревара в необработен терен – Витоша X Lines 2016.

X Lines 2016 ще събере малки и големи любители на планината и карането на ски и сноуборд в необработен терен, за да ги изправи в интересна надпревара както срещу останалите опоненти, така и срещу самите себе си.

В арена на състезанието ще се превърне района на Лале 2 и местност Резньовете, като терена ще бъде разделен на няколко основни зони спрямо възрастта и уменията на участниците.

„За най-малките ще има детско състезание, искаме по този начин да ги накараме да заобичат зимните спортове и планината,“ заяви Ема Паунова, организатор на Витоша X Lines.

Специално за всички родители, придружители и фенове, ще бъде обособена зона в близост до горната станция на Витошко Лале 1, от където всеки спокойно ще може да се сгрее с чаша чай и да подкрепи и наблюдава спиращите дъха спускания на състезателите. На терен ще бъде и екипът на Ред Бул България, който ще се грижи състезателите да бъдат изпълнени с енергия и тонизирани през целия ден.

В състезанието може да се включи всеки, който смята, че разполага с необходимата физическа подготовка и скиорски/сноубордистки умения, като е необходимо да се регистрира предварително. Участниците в състезанието ще бъдат разпределени в няколко отделни категории - Мъже и Жени ски, Мъже и Жени сноуборд, Деца и младежи (10-17). Възрастовите групи при децата ще бъдат определени в деня на състезанието, когато се види какъв е точният брой и възраст на участниците.

За всички призьори има подготвен богат награден фонд на стойност близо 7000 лева, любезно предоставен от спонсорите на събитието – Adventure shop, Scott България, Burton, магазини Стената, Animal и др.

На 13-ти март, неделя, „домашната“ планина ще приеме също и дългоочакваното завръщане на Витоша Сноукайт Фест!  „Вички присъстващи на Платото в района на Голи връх, ще имат възможността да се запознаят или да усъвършенстват уменията си зад крилата.  На място ще могат да се изпробват различни видове екипировка и да се придобият много нови знания,“ заяви на пресконференцията Симеон Павлов, организатор на Витоша Сноукайт Фест.

На срещата с медиите присъства и Симеон Павлов – млад талант във фрийрайд ските, който току що се завърна от състезание от Световните фрийрайд серии в Австрия, където се класира 8-ми от над 70 човека от цял свят.  Той даде повече информация за поредния български успех и разясни детайли около самите състезания, начина на оценяване и развитие на този спорт. Симеон призова повече хора да се качат през уикенда на Витоша и си пожела късмет с времето.

Ето и програмата:

11.03 Петък

9:00 – 12:00 Регистрация /хижа Алеко/

9:00 – 16:30 Оглед на трасетата* и тренировки в ски зоната

17:00 – 19:00 Регистрация /хижа Алеко/

17:00 – X Rescue подготовка на ски и дъски – безплатна за състезатели /хижа Алеко/

19:30 – Техническа конференция и теглене на стартови номера /хижа Алеко/

21:00 – Кино вечер

*Карането в зоната на състезанието е забранено

 

12.03 Събота

8:00 – 9:00 Регистрация /хижа Алеко/

8:00 – 12:00 Регистрация деца /хижа Алеко/

10:00 – Старт състезание ГОЛЕМИ

12:30 – Опознавателно спускане ДЕЦА /среща на горна станция на Лале 2/

14:00 – Старт състезание ДЕЦА

... – Награждаване* /Финална зона/

*Малко след финала на децата, приблизително около 16:00 часа

21:00 – Парти

 

13.03 Неделя

Витоша Сноукайт Фест

След снощния снеговалеж и прогнозата за още валежи през седмицата, се очертава един много интересен уикенд! Не го изпускайте – вход свободен на Витоша в горната част на писта „Витошко лале“!

Състезанието  се провежда с подкрепата на Столична община и е част от спортния календар на София, съобщава www.sofia2018.bg. Събитието се организира за втора поредна година на Витоша, а основната цел на организаторите му е да го превърнат в една добра традиция на любимата  „домашна“ планина.

Най-добрият в класа си?