Най-грозната и бърза малка кола в света. MG Metro 6R4

Най-грозната и бърза малка кола в света. MG Metro 6R4
12 Mar 2016

Грозно малка, грозно бърза, само бърза или просто грозна. Без значение как я възприемате, тази кола носи духа на Group B, а тази конкретно е със сърце дело на Honda

Оригиналът не се задвижва от японски мотор. Оригиналната мутация на грозната и бавна пазарска количка, с ужасен интериор, се задвижва от специално разработен Rover 3.0 V6. Мотор заместващ задната седалка и тормозещ четирите колелата с 420 коня. Резултатът? Ускорение от нула до сто за малко над 3 секунди, епичен звук и цветно преживяване зад волана (а понякога кафяво).

Истинските 6R4 са направени не повече от 220 пъти, от които не е ясно колко са доживели наши дни, а колата на е реплика. Това не и пречи да ни натъжи за онези безвъзвратно отминали времена, в които екологията и сигурността нямаха почти нищо общо с моторните спортове. Задвижва се от Honda 2.0 DOCH VVTi мотор с червена глава и механичен компресор, надуващ с 8 psi, за мощност от около 320 коня. Слаба работа в сравнение с the real s*it, но колата тежи не повече от 800 кг., а двата литра движат само задната ос. Добрее.

Откровената реплика спира с дискове от Escort Coaworth, има си хидравлична ръчна, кутията е секвенциална, въздушният поток към радиатора се суъпровожда от карбо-кевларен елемент, въобще, колата е доста истинска, колкото и да не е. Изглежда адски забавна за каране и е радост за окото, въпреки прозиращия катастрофален дизайн на стоковия хеч. 

Текст: Иван Монев

Лукс от Китай!