Jaguar ще произведе 9 нови XKSS-а, всеки от които ще струва 1 млн. паунда

Jaguar ще произведе 9 нови XKSS-а, всеки от които ще струва 1 млн. паунда
28 Mar 2016

Jaguar XKSS от 1957 г. безспорно е един от най-великите автомобили, произвеждани някога. Велик, велик, но има изключително тежка съдба. XKSS е състезателенавтомобил, модифициран леко за използване по обществената пътна мрежа. В края на 50-те британската компания произвежда девет такива, но във фабриката избухва пожар и колите изгарят до една. Сега, по случай 60-ата годишнина от злощастния инцидент, в Jaguar са твърдо решени да поправят грешката.

Още през тази година британците ще произведат точно 9 от оригиналните коли Jaguar XKSS, което е достойно за уважение. Всяка ще струва 1 млн. британски паунда и технически няма да е законно да се караа по улиците.

През 2014 г. Jaguar направи същото нещо с „изчезналите“ шест шейсетарски коли от серията E-Type Lightweight. Интересното тогава и сега е, че съвременна компания се връща назад във времето, за да залепи скъсана страница от историята си.

Автомобилите няма да бъдат модифицирани по никакъв начин и ще са с точната спецификация от 1957 г.

Jaguar XKSS е резултат от успехите на британската компания в Льо Ман. През 1957 г. се оказало, че в гаражите на Jaguar има няколко ненужни състезателни коли от серията D-Type, които англичаните решили да модифицират за цивилна употреба и да продадат на заможни клиенти. Победителите в Льо Ман трябвало да свалят състезателните си гащеризони и да се спретнат във вид, който би привлякъл някой друг лорд, казано по друг начин.

От компанията произвели 25 такива коли, а 9 били унищожени от пожар в завода на Jaguar. Въпреки цялата си класа и историята, която носи със себе си, XKSS така и не успява да остави белегът върху автомобилния свят, който заслужава. Мнозина отдават това на именно онези 9 липсващи коли. Не е ли чудесно, че 60 години по-късно Jaguar иска да поправи грешката?

Източник: aboutcars.bg

 

Първородната Godzilla!