Мощ оттам долу. Holden Torana с 5,8 литра и 1000 коня


29 Mar 2016

Непозната за нас европейците машина. Родена, като скромен и компактен Holden, днес обута около V8 с компресор, способен да запали гумите за секунди. StreetMachine.com популяризират това ози бижу.

Малка кола с голям мотор винаги е било добра идея, поне като такава, като идея. А дали остава добра, винаги е зависело от последващата реализация. В случая, резултатът е доста приятен. Колата е започнала живота си като, Holden Torana, с 6-цилиндров редови мотор, за да стигне дотук.

За да стигне до фазата драг машина, способна на 9,87 сек и терминална скорост от 227 км/ч. Цифрите обаче не са всичко, монтажът и изработката будят респект. Въпреки това, ето още цифри. Новият мотор е с обем от 5,8 литра, V8, със завинтен механичен компресор ProCharger F1. В резултат – допълнен от още няколко рафта с нестокови чаркове – генерира 800 к.с. на вала и над 600 на задните колела, стойности постигани при ниските 10 psi на нагнетателя.

Машината обаче може да работи на етанолна смеска с 85%-но бензиново съдържание, при което прави мощностен скок на 1000 коня на вала. Данни за въртящия момент липсват, но стойностите вероятно са стабилни. Те отиват към задните 275-ици. Диаметърът на четирите джанти е 15 инча.

Текст: Иван Монев

 

Лукс от Китай!