Гай Мартин е пълна окчачалка. Британецът смаза рекорда за скорост по „Стената на смъртта“ - 125,8 км/ч

Гай Мартин е пълна окчачалка. Британецът смаза рекорда за скорост по „Стената на смъртта“ - 125,8 км/ч
30 Mar 2016

Кой е Гай? Страшно готин и страшно земен мотоциклетист, един от топ ездачите в безспорно най-откаченото и технично шосейно състезание в света на двуколесните – Tourist Trophy на о-в Ман. За нещастие обаче Гай падна тежко в Ulster GP миналата година, със своето Tyco BMW S 1000 RR, като доскоро не се знаеше дали 34-годишният британец отново ще се качи на мотоциклет.

Обикновено - доколкото карането на мотор по вертикална стена е нещо обикновено -, изпълнителите на трика развиват около 35 км/ч, достатъчни за да ги държат залепени за стената на барабана. Един опит за скорост от порядъка на 100 км/ч, в нормална „Стена на смъртта“, би резултирала в натоварване от над 10 g. Което, о, изненада, е по-голямо отколкото би понесло човешкото тяло.

Поради което, в името на рекорда, екипът на Гай построява нов ринг с диаметър от 40 метра. Новата конструкция изисква същото натоварване от 2,5 g, за да остане „ездача на смъртта“ на нея, но постигането му вече не е възможно при скорост от под 90 км/ч. Тоест – или всичко или нищо, това е бил случаят на Гай.

Даже, първоначалната идея на Гай била да удари 160 км/ч, което и при новия мега ринг, биха го натиснали с близо 10 g. За да се подготви за това изпитание, лудата глава се качва на самолет за акробатика, който да го тества с 8,5 g. Как е усетил случката Гай?

„Чувствах се добре. Вярно, изгубих зрението си за момент, но поне бях все още в съзнание. Знам, че ще припадна, но съм окей с това. Преди това ще получа предупреждение. Вероятно първо ще припадна, преди да почина.“

Явно в Indian Motorcycles решили, че идеята е чудесна. И се заели с подготовката на мега ринга. Преди опита Гай казва още:

„Просто ще го направя. Упражнение за около 30 секунди. Ще запаля мотора, ще набера нужната скорост, ще се кача на стената, ще направя обиколка, ще намаля, ще сляза от стената и ще спра. Така се прави. Карам в TT вече 11 години и състезанието е страхотно, но за мен вече наистина не е чак такова предизвикателство.“

В крайна сметка Гай го прави – чупи настоящия рекорд още с първото качване на стената, 113,2 км/ч, последвано от финалния пробег със 125,8 км/ч. По-късно измерванията посочват, че бързо говорещият и бързо каращ британец е бил подложен на натоварване от 5,2 g. Защо го прави? За кеф и за предаване наречено Speed With Guy Martin. За което Гай готви следващия си рекорд – да вдигне над 300 км/ч. С Ford Transit. Просто защото може. Great Guy!

Първородната Godzilla!