Мартин Чой е първият българин с участие в „24 часа на Льо Ман

Мартин Чой е първият българин с участие в „24 часа на Льо Ман
31 Mar 2016

Мартин Чой - шампион на България, Източна Европа и европейски шампион за 2011 година, отбелязва нов връх в своята кариера, вследствие на партньорство между настоящия му генерален спонсор бензиностанции ЕКО и BMW Group България. Освен ново име, EKO Racing BMW Motorrad Bulgaria Team получава уникален шанс - за първи път български пилот да стартира в кръговете от световния ендюрънс шампионат във Франция - 24 часа на Льо Ман.

„Искрено се радвам, че имаме шанс да подкрепим Мартин в този пореден връх в неговата кариера. За първи път в историята на родния мотоциклетизъм имаме състезател, който участва в Световния шампионат по издръжливост и „24-те часа на Льо Ман“. Макар Мартин да се състезава с мотор на BMW от старта на сезон 2015, успяхме да доведем партньорството си с немската компания на ново равнище. Именно затова EKO Racing Team става EKO Racing BMW Motorrad Bulgaria Team, а Мартин Чой - първият българин, който влиза в отбора на BMW Motorrad за световния шампионат по издръжливост. Нямам съмнение, че енергията, с която Мартин е зареден, ще му донесе успехи, на които всички българи ще можем се радваме съвсем скоро", коментира изпълнителният директор на ЕКО България, г-н Георги Деянов.

„За мен, а вярвам и за всеки професионален състезател, истинските успехи се измерват с непрестанното развитие и достигането на нови висоти в кариерата. След като с бензиностанции ЕКО заедно извървяхме една голяма крачка - преминаването ми от клас суперсток 1000 в супербайк 1000, сега вече мога гордо за заявя, че благодарение на тяхната подкрепа и доказан професионализъм аз осъществявам друга своя мечта - да се състезавам на световния шампионат по издръжливост и „24-те часа на Льо Ман“. Именно това ще бъде и първият ми старт за сезона - след по-малко от седмица“, допълни Мартин Чой.

Моторът на Чой премина редица тестове и подобрения, за да бъде подготвен максимално за огромните натоварвания, с които се сблъскват състезателите на пистата в Льо Ман. Машината му BMW S 1000 RR 1000 бе оборудвана със специални "Endurance" задни и предни спирачки, нови джанти и допълнителен резервоар. Останалите характеристики на мотора са непроменени от последното подобрение в заводите на BMW.

С този модел Мартин Чой ще вземе участие в 5 състезания от световния шампионат, 10 кръга от европейския шампионат, както и 7 кръга от българския национален и източноевропейски шампионат по мотоциклетизъм.

Източник: auto.offnews.bg; фото: lap.bg

 

 

Най-добрият в класа си?