Пловдив с проект за 20 км велоалеи в коритото на река Марица

Пловдив с проект за 20 км велоалеи в коритото на река Марица
19 Apr 2016

20 километра велоалеи, пешеходни зони и такива за отдих, рампи за хора с увреждания и места за провеждане на културни събития, предвиждат проектантите на коритото на река Марица, информира Дарик радио.

Това става ясно от договора между община Пловдив и фирмата, която спечели конкурса за проектиране. Освен алеи, се обмисля и идеята да има специален мост за колела, който да свързва двата бряга на реката. Проектът предвижда работа единствено с естествени материали при обезопасяване и облагородяване на 10-километровата отсечка от Гребната база до бента в края на града.

От около 140 метра широчина на коритото на реката, водата ще бъде на площ от около 50 метра в средата, а останалата част ще бъде социализирана, така че да може да се ползва от хората.

След като стане готово проектирането, чиято стойност е 120 хил.лева, предстои изготвяне на идейно решение на проекта, което ще бъде подложено на обществено обсъждане след приемане от страна на Експертния съвет на Община Пловдив. Когато и тази процедура мине, ще бъдат изготвени технически и работен проект, след което ще се пристъпи към поетапно изпълнение.

 

Първородната Godzilla!