Валентино Роси се завърна с гръм и трясък в Испания и спечели победата на \"Херес\" по повече от категоричен начин

 Валентино Роси се завърна с гръм и трясък в Испания и спечели победата на \"Херес\" по повече от категоричен начин
24 Apr 2016

Каквото и да се каже за Валентино Роси ще бъде малко. Доктора показа за пореден път защо е определян от повечето хора интересуващи се от моторни спортове като - най-великият пилот качвал се на мотор в цялата история на спорта, а още по-впечатляващото е, че го направи на 37 годишна възраст! Валентино спечели състезанието на пистата "Херес" в Испания, след като бе водач във всяка една обиколка на дистанцията и просто не остави никакви шансове на испанските си съперници за нещо повече от подиум.

Роси потегли от полпозишън, което за последно се случи на "Асен" през миналия сезон. Той направи добър старт и излезе от завой номер 1 като водач на колоната. Зад него се наредиха Хорхе Лоренсо, Марк Маркес и Дани Педроса, което беше предпоставка за супер интересно състезание. И поне в първата обиколка то бе такова, защото Лоренсо предприе атака спрямо Роси и дори го изпревари, но за много кратко, защото веднага на излизане от завоя Валентино атакува обратно и си върна първата позиция. Точно това обаче се оказа и единствената атакуваща маневра за първото място до самия край на състезанието, защото от този момент Валентино просто изнесе лекция на своите испански съперници и то в техния дом. Хорхе Лоренсо успя да спечели втората позиция в края, но той се бе вкопчил в интересен дуел с Маркес, който продължи около 7-8 обиколки, само преди Марк да изостане и Хорхе да стигне спокойно до финала на втората позиция. 

Маркес остана трети в края, но от друга страна запази водачеството си в генералното класиране с 82 точки на 17 пред Лоренсо и 24 пред Роси. Това бе триото, което от самото начало на уикенда наложи непосилно темпо за останалите и бе напълно очакване да окупира подиума.

Най-добрият от всички останали бе Дани Педроса, който до средата на дистанцията изглеждаше, че ще има проблеми с Алейш Еспергаро, който го настигна и го притисна, но все пак Дани използва своя опит и спечели четвъртата позиция на 10 секунди изоставане от победителя.

Еспергаро не успя да повтори най-доброто класиране на Suzuki през сезона, което бе постигнато от Маверик Винялес по-рано през сезона, но все пак петата позиция и най-вече мястото пред своя съотборник са много важен успех за испанеца. Винялес от своя страна имаше много тихо състезание и завърши на шестата позиция. Андреа Яноне имаше доста напрегнато и трудно състезание и трябваше да прави множество изпреварвания, но все пак успя да се класира седми, което е стабилен резултат особено след проблемите на неговия съотборник – Андреа Давициозо, който отпадна рано от състезанието поради технически проблем. Пол Еспергаро от отбора на Tech 3 Yamaha бе най-бързият частен пилот и завърши осми. Пол направи много стабилно състезание и успя да се справи със съпротивата на Юджийн Лавърти, който остана девети но бе един от най-агресивните и бързи пилоти на трасето през днешния ден. Топ 10 допълни Ектор Барбера, който прекара един много успешен уикенд в Испания и след силните резултати в тренировките и квалификацията, успя да постигне добър резултат и в състезанието.

Така след първото състезание от сезона на европейска земя на пистата "Херес", Маркес продължава да е водач в генералното класиране с 82 точки, следван от Лоренсо с 65 и Валентино Роси с 58. Това изглежда да са пилотите, които ще се борят за титлата през настоящия сезон. Следващият кръг номер 5 ще се проведе на 8 май във Франция на пистата "Льо Ман", като той ще бъде вторият от поредицата европейски състезания, които предстоят в следващите няколко месеца.

Източник: sportal.bg

Лукс от Китай!