Българско участие в първия кръг на iXS European Downhill Cup 2016 в Кранска гора

Българско участие в първия кръг на iXS European Downhill Cup 2016 в Кранска гора
10 May 2016

Състезанията по спускане в Словения открай време са в полезрението на българските спускачи - макар и най на запад, тази балканска страна е сравнително близо до България, терените са сходни с нашите, но сцената е много по-развита и словенските курорти и байкпаркове често са домакини на международни състезания от най-висок клас, включително кръгове от Световната купа или, както в случая, кръг от европейските серии по спускане на iXS, които са може би най-престижната верига DH събития на Стария континент след Световната купа. Характерно за този турнир е участието на стотици състезатели, много от тях професионални и с добри класирания, но също и на добре каращи любители от цяла Европа, които имат шанс да премерят сили с най-добрите и да видят къде горе-долу се намират като ниво.

Именно към втората група можем да причислим и няколкото българи, които благодарение на Светлин Гатев се включиха в този първи кръг и, можем да кажем, се представиха съвсем добре в оспорваната надпревара. Всеки от тях получава повече или по-малко подкрепа от едни или други спонсори, но никой от тях не си изкарва прехраната с каране и в този смисъл, а и с оглед цялостното състояние на българската DH сцена, те не са нищо повече от любители, но от тези, които обичат карането повече от всичко!

За жалост Стивиан Гатев, синът на организатора на пътуването и победител в българските серии по спускане за 2015 г., получи неприятна травма (луксация на раменната става) малко преди заминаването, така че не успя да се включи в престижното състезание. Можем само да се надяваме, че ще успее да се възстанови бързо и безпроблемно, за да го видим на линия за първия български старт в Петрич в началото на месец юни.

Така българите, които взеха участие в Кранска гора, наброяваха 8 човека: Тодор Киров, Павел Козарски и Пресиян Нанев (мъже елит), Теодор Мавродиев и Никола Христов (Pro Junior до 19 г.), Румен Белезирев и Иван Борисов (Pro Junior до 17 г.) и Милан Димов (Pro Master). Те се вляха в общия "кюп" от 411 участници - за да добиете по-ясна представа какво значи това, чакането на лифта по време на тренировките обикновено  било около 40 минути, като говорим за модерно съоръжение, а не за някой 60-годишен двуседалков лифт.

Нашите момчета са случили на хубаво време - предимно слънчево, с кратки превалявания от време на време. От трасета като че ли всички са доволни - игриво, с много корени и виражи, с големи скокове, стръмни участъци и всички "екстри" за състезание от най-висок клас.

Най-голямата изненада за българските състезатели е било наличието на малка българска агитка край трасето, която да ги подкрепя. Първоначално в нея се включила Мария Амзина (самата тя състезателка по спускане в България преди няколко години), която дошла с приятел от България, за да гледа състезанието.  Още по-неочаквано обаче било присъствието на две дами от българското посолство в Словения - Божидара Сърчаджиева и Красимира Кръстева - които дошли да подкрепят нашите участници, след като от БКС препратили информацията за участието им към Министерството на спорта, те пък към Министерството на външните работи... Ако на някого това му се струва маловажно, ще цитирам организатора на пътуването Светлин Гатев, който сподели, че усещането за интерес и съпричастност на държавата към това, което правят момчетата, е имало голяма роля за мотивацията им, а дружелюбното и приятелско отношение на дипломатите се е отразило чудесно на всички, още повече, че май за пръв път се случва подобно нещо.

Преди да публикуваме резултатите, публикуваме връзки към няколко видеоклипа, споделени от някои от участниците в техните Facebook профили. Възможно е някои от тях да не са видими публично. 

Тренировъчно спускане на Теодор Мавродиев: 
https://www.facebook.com/D3spredY/videos/vb.100001963511823/1040963262645781/

Тренировъчно спускане на Тодор Киров (пред него Теодор Мавродиев): 
https://www.facebook.com/tkirov1/videos/10205738447211591/

Тренировъчно спускане и брутално падане на Павел Козарски (заснето пак от Тедо): 
https://www.facebook.com/pavel.kozarski/videos/1316485941698809/

Тези клипове дават представа и за трасето, и за много други неща, а ето как е протекло същинското състезание за българските участници:

Пресиян Нанев се е контузил и не е успял да кара на финалите. Имало е съмнения за счупване на някоя кост в горната част на ръката, защото отокът е бил сериозен.

Иван Борисов не успял да стигне навреме за старта, в резултат на което не бил допуснат до квалификация, респективно и до финал. Стават такива неща, а в сериозните състезания зад граница няма мърдане - ако не си навреме, пропускаш и край.

Тодор Киров даде най-добро време сред българите в квалификацията, а след това и на финала. Това го нареди точно на кръглото стотно място, в средата на класирането. 16 места по-назад в същата категория е Павел Козарски.

Теодор Мавродиев пък зае 24 място при младежите до 19 г. измежду 40 стартирали на финала и около 60 записани участници в тази група. Тедо е имал реални шансове за влизане в топ 20 или дори топ 15, но лек сблъсък с дърво го е забавил малко. Никола Христов е на 36 място в същата категория. 

Румен Белезирев е на 12 място при младежите от по-ниската възрастова група, а при "ветераните" Милан Димов е на 45 място.

Пълното класиране можете да видите тук: http://www.ixsdownhillcup.com/media/14128.pdf

Източник: mtb-bg.com

Първородната Godzilla!