Марихуаната е удвоила фаталните катастрофи във Вашингтон. Хмм...

Марихуаната е удвоила фаталните катастрофи във Вашингтон. Хмм...
14 May 2016

Американската фондация за безопасност на движението (AAA) публикува нов доклад, според който фаталните инциденти с хора, употребили марихуана, са се увеличили двойно във Вашингтон, след като в щата беше разрешено използването на наркотика.

Според информацията, изследователите са открили, че процентът от шофьорите, замесени във фатални инциденти на пътя, които са били употребили марихуана, се е увеличил повече от двойно - от 8% на 17% между 2013-а и 2014-а година. Данните разкриват, че през 2014 г. един от шест шофьора, участвали в инцидент на пътя с фатален край, са използвали марихуана малко преди случилото се.

„Значителното увеличение на смъртоносните инциденти на пътя, свързани с употребата на марихуана, е притеснително,“ коментира президентът и главен изпълнителен директор на AAA – Питър Кисинджър. „Опитът на Вашингтон може да послужи за урок на другите щати и за това какво могат да очакват, ако легализират марихуаната.“

Новото изследване акцентира и върху това, че законните ограничения за шофиране под въздействие на марихуана, действащи във Вашингтон в момента, са „спорни и неподкрепени от научни доказателства.“ Според организацията това означава, че застрашаващи пътната безопасност автомобилисти могат да карат свободно, докато други могат да бъдат наказвани несправедливо.

От агенцията обясняват, че някои шаси вече са установили максималното количество от активната съставка на канабиса THC (тетрахидроканабинол), която шофьорите могат да имат в организма си и да управляват моторно превозно средство. Така или иначе, въпросното количество е спорно, тъй като няма научно доказателство, че именно превишаването му влошава реакциите и представянето на човек зад волана. От AAA подчертяват, че пушенето на канабис влияе на различните хора по различен начин, което прави „уточняването на законови рамки доста предизвикателно занимание.“

Имайки предвид, че взимането на кръвна проба обикновено изисква наличието на свидетел и транспорт до лаборатория, процесът по проверката на шофьор може да отнеме повече от два часа. През това време, нивото на THC в кръвоносната система може да намалее и да падне под максимално допустимото количество, което също е проблем, който в бъдеще трябва да се реши, завършват специалистите от ААА.

Източник: auto.offnews.bg

Първородната Godzilla!