Изумителният двор на Джордж Калауей. Блясъкът на прахта. Изоставените съкровища на скоростта. Галерия

  • Изумителният двор на Джордж Калауей. Блясъкът на прахта. Изоставените съкровища на скоростта. Галерия

26 май 2016

Джордж Калауей, авиоинженер проектирал бойни самолети за Lockheed, и ударил не едно и две рамена на NASA за совалките и проекта „Аполо“. Човекът преследва рекорди за скорост по суша от 40-те и неговото купе е първото счупило бариерата от 200 мили в час на Бобневил. Джордж също е помагал сериозно на Уолт Алфонс за неговия Wingfoot Express (идеален повод да припомним 10 от най-значимите машини за скоростни рекорди), а също е работил и по състезателни програми за Pontiac. Тоест, човечецът има някакви базови познания по машиностроене и скорости... В момента е безспорен гуру на пресъхналото езеро Ел Мираж и всички скоростни събития, които се провеждат там, а също е съдържател на този изумителен пустинен двор пълен със златни автомобилни парчета история.

Супер мистично и магично място, и донякъде тъжно, събрало невероятни машини за вероятно тяхната последна права от житейския им път. Някой от тях може и да видят по-добрите условия на климатизирания музей, но по-вероятно е повечето да останат в Ел Мираж, където някога са вдигали огромни облаци прах, докато човекът в тях е плувал в пот от жегата и адреналина, рискувайки живота си.

Moris направен на пикап-чудовище, прекрасно Mercury Capri, ‘63 Chevy Impala SS… Полускрит в ъгъл почива Studebaker Coupe от 50-те, целият осеян с отвори за вентилация, с плексигласови прозорци и огромен компресор, надигащ се от предния капак. Моторът е изтеглен силно назад, предницата е присадена от Corvette Stingray, а цялата задна черупка се вдига нагоре, за по-лесна смяна на гуми. Това нещо е било сериозна машина, будеща респект и съжаление.

Артефактите продължават. Ford от 33-та с HEMI мотор и огромно турбо, седи полуразглобен. В кокпита е поставен и предния капак, който носи лепенка „200mph Club”… Citroen DS 19 е оставен под палещото слънце, а в контейнер спи мотор Rolls-Royce V12… Мястото е изумително и замисля. Отделете малко време на галерията, колите в нея го заслужават.

Снимки: streetmachine.com.au


 

 

 

Коментирай

Sending ...