Близо 2500 участници ще стартират в Обиколката на Витоша този уикенд

  • Близо 2500 участници ще стартират в Обиколката на Витоша този уикенд Близо 2500 участници ще стартират в Обиколката на Витоша този уикенд
  • Близо 2500 участници ще стартират в Обиколката на Витоша този уикенд Близо 2500 участници ще стартират в Обиколката на Витоша този уикенд

15 Jun 2016

Този уикенд предстои 33-ото издание на едно от най-интересните и масови състезания на София.

Обиколката на Витоша, известна още като Витоша100, пак ще събере няколко хиляди столичани и гости на столицата, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си, съобщава www.sofia2018.bg.

Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 18 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е в събота, на 18 юни в 23:59 ч. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива София2018 – Европейска столица на спорта. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

„До крайния срок миналия петък получихме близо 2500 заявки за участие. От тях записаните колоездачи са над 1500 колоездачи, а скороходците повече от 750. Има и 109 супер смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят Витоша за два дни – първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират девет жени,“ обяви днес на пресконференция в ИнфоЦентър София2108 Анна Пенчева, която от години е в основата на организацията на събитието. „Важно е участието, не толкова спортното състезание“, допълни още Пенчева.

Тази година сред участниците ще има представители на 21 държави. На старт ще застанат състезатели от Русия, Перу, Индия, Ирак, Португалия, САЩ, като най-многобройни ще бъдат спортистите от Франция. Ще участват колоездачи от далечна Индия, шестима французи, четирима германци и състезатели от Белгия, Холандия, Испания, Португалия и др. При бегачите има представители на Великобритания, Италия, Гърция и Съединените щати.  Общият брой на чужденците на Витоша 100 тази година е 68.

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието.

Първото Revuelto в България!