1500 колоездачи стартираха в Обиколката на Витоша

  • 1500 колоездачи стартираха в Обиколката на Витоша 1500 колоездачи стартираха в Обиколката на Витоша
  • 1500 колоездачи стартираха в Обиколката на Витоша 1500 колоездачи стартираха в Обиколката на Витоша

18 Jun 2016

Хиляди колоездачи стартираха още на разсъмване в съботната сутрин в Обиколката на Витоша.

33-ото издание на едно от най-масовите и популярни спортни събития тази година е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и отново даде възможност на обичащите активния начин на живот да отправят поредното сериозно предизвикателство към сабите себе си.

Началото на Обиколката бе дадено в 6.00 ч. от общинските съветници Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС и Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018. Огромната колона колоездачи се източваше през старта повече от 8 минути към бул. „България“ в посока Бояна и после по пътя към Златните мостове.

Тази година сред участниците има представители на 21 държави. На старт застанаха състезатели от Русия, Перу, Ирак, Португалия, САЩ, като най-многобройни бяха спортистите от Франция. При колоездачите има още участници от далечна Индия, шестима французи, четирима германци и състезатели от Белгия, Холандия, Испания и др. При бегачите са се записали представители на Великобритания, Италия, Гърция и Съединените щати. Общият брой на чужденците на Витоша 100 тази година е 68.

Тази нощ и утре следва втората част от проявата – супермаратона на 100 км за скороходци. Над 700 записали се ще потеглят точно в полунощ от паркинга пред резиденция Бояна, други 109 ще опитат свръхпредизвикателството Витоша200 – след като са финиширали с велосипедите днес, да обиколят планината и пеша. Най-добрите бегачи при мъжете се очаква да финишират в неделя сутрин малко преди 8 ч., а при жените час по-късно. Официалното награждаване и закриване е насрочено за неделя в 16 ч. отново на паркинга пред резиденция Бояна.

Тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива София2018 – Европейска столица на спорта. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците носят свои бутилки за вода, не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и прибират отпадъците си по време и след състезанието. Тази година за постигане на тази цел помогат доброволците на екологично сдружение „За Земята“ и инициативата „Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба“. 

Да си внесеш мечта!