Вече може да се сбогуваме със Saab съвсем официално... Много жалко, наистина. Бе страхотна марка

Вече може да се сбогуваме със Saab съвсем официално... Много жалко, наистина. Бе страхотна марка
24 Jun 2016

Името Saab ще изчезне от автомобилната индустрия и повече няма да се произвеждат автомобили с тази марка. Такива са намеренията на компанията-собственик NEVS, което пък ще разочарова много от феновете на марката.

От NEVS не уточняват защо е взето това решение, но известните досега факти могат да дадат известна яснота. На първо място NEVS не притежава правата върху логото с грифона, станало символ на автомобила в епохата, когато автомобилното подразделение беше реална част от иначе компанията за военна техника Saab.

В момента обаче двете компании нямат нищо общо, а все по-често на военните им се налага да отговарят на незапознати с казуса журналисти за финансовото състояние или други проблеми, свързани с нещо, което по никакъв начин не ги касае. Затова и неофициално има натиск към NEVS да спре да използва името Saab, за да се разграничат ясно двете компании и на международната сцена.

Иначе NEVS предвижда продължаване на производството с електрически автомобил, който ще вземе много голяма част от същността на познатия Saab 9-3 Auto. Плановете са да бъде заета ниша първо на китайския пазар, след което да се опита утвърждаване в глобален мащаб.

NEVS вече има сериозна поръчка за 150 000 електромобила от китайската Panda New Energy, както и още една за 100 000 комерсиални електрически машини. Всички те обаче ще бъдат под друго име, което няма да има общо с добрия, стар Saab.

Източник: auto.offnews.bg

Лукс от Китай!