Засега отпада забраната за колоездачи в центъра на Русе

Засега отпада забраната за колоездачи в центъра на Русе
13 Jul 2016

Кметът на Община Русе е оттеглил предложението за промени за Наредбата, регламентираща обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе, от които във фокуса на общественото внимание попадна най-вече забраната за движение на всички велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери в парковете, градините, пешеходните зони и най-вече по ул. „Александровска“ и площад „Свобода“, предаде сайтът dunavmost.bg

„Диалогът на общинска администрация с представителите на велосипедните движения на територията на Общината винаги е бил добър и затова определящото при настоящото оттегляне е да стигнем до консенсус и направените предложения да станат факт. Изразяваме готовност да потърсим приемливи за всички страни предложения, които да залегнат в общинската наредба. Целта на този диалог е да се проведе по-широк дебат и да постигне равновесие и стабилност в интереса на гражданите“, заяви заместник-кметът.

Първоначално идеята за забрана на всякакъв вид велосипедисти предизвика противоречиви реакции, като част от гражданите я приветстваха, докато велосипедните организации се обявиха против. Последните напомниха, че Община Русе е планирала да изгради велоалеи и алтернативни маршрути за велосипедистите в централните части на града, като това обаче все още е не е изпълнено. Те бяха планирали и протест срещу забраната, който трябваше да се състои в сряда, от 18:00, пред сградата на Общината. 

След като стана ясно, че предложението за забраната е било оттеглено от кмета Пламен Стоилов, организаторите от „Вело-Русе“ съобщиха, че обявеното събитие ще се проведе, но не като протест, а като велошествие. То ще има за цел да обърне внимание на по-младите колоездачи за правилата за движение, както и съобразяване с движението в централните части на града, в които има множество пешеходци. Ще бъдат обсъдени и варианти за довършване на плановете за безпрепятствен достъп на велосипедистите до централните части на града с алтернативни маршрути.

От Община Русе коментираха, че ще продължат диалога с велосипедните сдружения в града, за да може да се стигне до най-приемливото решение за всички страни. В тази връзка ще бъде сформирана работна група, която отново да обсъди всички варианти за промени в Наредбата.

Източник: velocafe.bg

Първото Revuelto в България!