Отиде си още един рали шампион - Христо Веселинов

  • Отиде си още един рали шампион - Христо Веселинов Отиде си още един рали шампион - Христо Веселинов

01 Aug 2016

На 65-годишна възраст внезапно ни напусна бившият национален шампион по рали и пилот на ЦАК на МВР Христо Веселинов. Бившият шампион и член на националния отбор на страната по рали е починал в съня си в София. Шокиращата черна вест за кончината на този изтъкнат автомобилен състезател на България дойде като леден душ от неговия брат и единствен навигатор през цялата кариера Пламен Веселинов.

Братята Христо и Пламен Веселинови са свързани завинаги с превръщането на Трабант от обикновен уличен автомобил в страховито рали-оръжие, а Ицо – като най-известният „трабатаджия“, който изгради цялата си кариера на възможностите на този пластмасов „ге-де-ер-мански“ автомобил да показва невероятните си възможности в спорта.

„А сега да гледат и да открият, като са толкова специалисти, как „Траби“ може да засенчи Порше-тата!“. Това бе любимата фраза на захиленият до уши Ицо в курорта Албена, когато автомобилите на хер Фердинанд печелеха рали Златни пясъци, но така и не успяваха през годините да вземат нито едно от финалните изпитания – майсторското управление.

По тези времена братята бяха се утвърдили като млади и перспективни пилоти в националния тим и бяха сред малцината щастливи да карат Лада, направена по поръчка от Стасис Брундза.

„Има един тарикатлък, който обяснява, защо „Траби“ описва осморките на сантим от колчетата – обясняваше Васелинов старши. След което идваше вечният му въпрос: „И какъв е тарикатлъка?“ За да обясни, че заводските Трабанти на националите от ГДР били с дублирана ръчна спирачка [педал под седалката на пилота] „…и възможност за две свободни ръце“, докато автомобила описва своите пируети.

Христо бе и първият пилот у нас, който (дали той не беше тестов пилот за спортното производство на другарите от СССР?), който превърна и един заводски Москвич 412 в реална заплаха за Брунзовките?

Почивай в мир, шампионе!

Източник: bgnrc.info

Много практичен и интересен!