Единственият българин в суперкроса Стоян Рашков очаква силно представяне в София

  • Единственият българин в суперкроса Стоян Рашков очаква силно представяне в София Единственият българин в суперкроса Стоян Рашков очаква силно представяне в София

05 Aug 2016

Една от звездите на американския суперкрос е българин. Стоян Рашков заминава за САЩ, за да се развива в тази категория и от миналата година заедно с брат си Николай работят усилено по популяризиране на спорта в България. „Доволни сме много от миналогодишното издание на Суперкрос София, пристигнаха много водещи имена като Джош Хенсън, Джъстин Брайтън и Малкъм Стюърт. Организацията е с най-висока оценка от всички европейски състезания“, коментира Стоян Рашков. Трасето е по-дълго тази година, с допълнителна лента и с по-големи скокове, което го прави и по-интересно. „Очакваме поне 3-4 от най-големите имена в световния суперкрос. Убеден съм, че ще се получи добро състезание.

Ще дам всичко от себе си и ще се боря до последно. Очаквам добро класиране“, каза състезателят.

Както в повечето случаи любовта му към моторите е още от ранна възраст. „Започнах да се състезавам от дете, след като се запалих по моторите първо със скутер и после с кросов 80-кубиков. Хареса ми да карам в гората, после дойдоха състезанията, което още повече ми хареса. В един момент видях, че в България е трудно развитието за всеки един спорт и отидох в САЩ. Там се подготвях с „Джо Гибс Рейсинг“ и получих договор. Бързо влязох във форма в суперкроса, но има още много какво да уча. Не мисля да се насочвам към фристайла, намерих себе си в тази дисциплина. Модел за подражание в мотокроса ми е стила на Джеймс Стюърт, а като цяло в спорта Владимир Кличко. Но в двубой с Кубрат Пулев естествено съм за българина“, пояснява Стоян Рашков. Родният състезател следи често изявите на другите си сънародници на две гуми. „Петър Петров се справя чудесно в MX2 и записа подиум в Белгия този уикенд. Също така Майкъл Иванов и Иван Петров“, каза още Рашков.

Източник: speed-press.com

Първородната Godzilla!