Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX!

  • Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX! Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX!
  • Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX! Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX!
  • Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX! Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX!
  • Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX! Да подкрепим изграждането на трасе за олимпийски BMX!

07 Aug 2016

Ако сте заклет колоездач, следите изкъсо развитието на велосипедния мотокрос или просто ви е грижа за развитието на този вид спорт в България, включете се в петицията на Българския Колоездачен Съюз!

Целта е изграждането на олимпийски BMX на територията на София.

А подписът на всеки един е важен, защото ще помогне за получаването на желания терен за това от Столична Община.

Можете да дадете подкрепата си тук!

Изграждането на трасе за олимпийски BMX е изключително важно за развитието на велосипедния спорт във всички негови дисциплини и направления. Велосипедите са относително достъпни, а първите състезатели започват още на 4-годишна възраст.

Планираният терен се намира в Южния парк, непосредствено до хотел Хилтън и вече години наред пустее, а асфалта отдавна е превзет от бурени и дървета.

Какво представлява дисциплината олимпийски BMX?

Велосипедният мотокрос, по-известен със съкращението BMX, е дисциплина от колоездачния спорт, възникнала в САЩ в края на 1960-те год. През 1977 г. е създадена Американската велосипедна асоциация като национална организация за разрастващия се спорт.

Международната федерация по BMX е основана през април 1981 г. Първият световен шампионат се състои през 1982 г. BMX е включен в официалните дисциплини на Международния колоездачен съюз от януари 1993 г.

Детският BMX днес е сред главните събития на годишните летни X Games, а най-малката възрастова група в олимпийския BMX започва едва на 4 години.

През 2003 г. Международният олимпийски комитет включва BMX сред олимпийските спортни дисциплини за Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Едно от най-посетените събития в игрите през 2012 в Лондон беше именно надпреварата в дисциплината BMX.

Предимства и ползи от изграждането на трасе за олимпийски BMX:

* Олимпийският характер на дисциплината предполага реализирането на спорт за високо майсторство и провеждането на престижни международни прояви, включително Европейски и Световни първенства;

* Относително лесната достъпност до трасето и относително евтините велосипеди, с които се практикува предполага развитието на масов спорт за хора от всички възрасти, особено сред деца, младежи и подрастващи;

* Изграждането на специализирано трасе за BMX ще запълни една многогодишна празнота в развиването на колоездачния спорт, като част от градската среда и градската култура;

* Дисциплината има изключително зрелищен характер, което неминуемо привлича деца, младежи и подрастващи, а спортът е естествена превенция на зависимости от всякакъв характер;

* София като Европейска столица на спорта през 2018 ще предостави на гражданите и гостите си възможността, освен ежедневното практикуване на дисциплината, да приеме и прояви с престижен характер, част от календарите на Европейския и Международния колоездачни съюзи;

* Зад реализирането на проекта застават всички колоездачни клубове в България, техният представител в лицето на Българския колоездачен съюз, както и Европейския, Балканския и Международния колоездачни съюзи.

Източник: 360mag.bg

Първородната Godzilla!