Harmony: първата българска електрическа кола изглежда доста... спорно

Harmony: първата българска електрическа кола изглежда доста... спорно
30 Aug 2016

Отскоро в медиите се върти снимка и текст за това автомобилче, което се казва Harmony и се очаква да бъде първият български сериен електромобил. Колата е съвместна разработка на 6 държави, в това число и нашата, представена от Българската асоциация електрически превозни средства.

Все още не са оповестени детайлите около техниката, но се казва, че пробегът с едно зареждане ще бъде около 150 км, а максималната скорост 90 км/ч. Времето за пълно зареждане от обикновен контакт е 4 часа, а ако се свърже към бърза зарядна станция, колата може „да се напълни“ и за двойно по-малко време.

Идеята е добра и бихме се радвали най-сетне да видим български (макар и интернационален) автомобил в производство, но дизайнът като че ли куца. Не искаме да бъдем и крайни критици, но визията на Harmony, която е италианско дело, се разминава значително със значението на името на колата.

Очакваме Harmony по улиците до 2-3 години, като в момента автомобилчето изтърпява серия от краш-тестове, неминуема част от фазата на разработката. Надяваме се за това време, заедно със сигурността на колата, да узрее и дизайна.

Колко ще струва? Ако ссе намери инвеститор и производството започне, се очаква да струва около 15 хил. евро.

Първородната Godzilla!