Паркирането на бъдещето, тук и сега. Най-новите технологии, които ще облекчат живота ни

  • Паркирането на бъдещето, тук и сега. Най-новите технологии, които ще облекчат живота ни Паркирането на бъдещето, тук и сега. Най-новите технологии, които ще облекчат живота ни
  • Паркирането на бъдещето, тук и сега. Най-новите технологии, които ще облекчат живота ни Паркирането на бъдещето, тук и сега. Най-новите технологии, които ще облекчат живота ни

04 Sep 2016

Audi демонстрираха дистанционното паркиране, като концепция, BMW пуснаха първото такова с новата Серия 7, а Tesla показа, че може да си викате колата... Зад по-голямата част от тези технологии седи Bosch (при Tesla може би не), което ни накара да потърсим инфо по темата, при което попаднахме на тази изчерпателна статия на TopGear.bg. Да, материалът е създаден по пиар на немската компания, но това не прави съдържанието му по-малко любопитно. Ето какво ни очаква. 

Свързаното паркиране – край на обикалянето за свободно място, с активния паркинг мениджмънт: Bosch улеснява шофьорите в търсенето на свободно място за паркиране и помага на операторите на паркинги да използват пълноценно капацитета си. Сензорите, инсталирани в настилката, разпознават дали паркомястото е заето или не. Информацията се подава чрез радиовръзка към сървър, където данните се включват в карта в реално време. Шофьорите могат да инсталират картата на смартфона си или да я заредят в интернет, да намерят свободно паркомясто и с навигацията да стигнат до него.

Автоматичен паркинг асистент: Това е функцията на Bosch, която не само освобождава водача от търсене на паркомясто, но и паркира автомобила напълно самостоятелно. Шофьорът просто оставя колата на входа на паркинга. С приложение за смартфон инструктира автомобила да си намери паркомясто и след това да се върне по същия начин. Напълно автоматизираното паркиране изисква интелигентна инфраструктура на паркинга, бордови сензори и осъществяване на връзка между тях. Автомобилът и паркингът комуникират помежду си – сензорите в настилката посочват къде са свободните места и предават информацията на автомобила. Bosch разработва самостоятелно всички компоненти за автоматичния паркинг асистент. 

Паркиране в общност: Местата за паркиране покрай пътя са голяма рядкост в центровете на повечето градове и в много жилищни квартали. С паркирането в общност Bosch облекчава търсенето на паркомясто – когато минава покрай паркираните автомобили, колата измерва разстоянията между тях със сензорите на своя паркинг асистент. Регистрираната информация се предава на дигитална пътна карта. С интелигентна обработка на данните системата на Bosch прогнозира наличието на свободни паркоместа. Автомобилите, които са наблизо, имат достъп до дигиталната карта в облака и водачите им могат да навигират направо към свободните места. Тъй като размерът на наличните паркоместа е определен, водачът може да потърси подходящ паркинг за своето компактно возило или за своя кемпер. Колкото повече превозни средства участват в системата за паркиране в общност, толкова по-подробна и актуална ще е картата.

Автоматизирано паркиране – вече няма огънати брони. Интелигентно паркиране на ремаркета: Маневрирането на камион с ремарке при паркиране си е цяло изкуство. Системата за интелигентно паркиране на ремаркета предлага на водачите удобно управление на превозното средство с ремарке чрез смартфон или таблет, когато се намират извън него. Тя се базира на електрическото серво управление, на електронната програма за стабилност ESP, на електронния педал за газта и куплунга за ремарке със сензор за ъгъла на огъване. С приложение водачът може да определи ъгъла на завой на колелата и скоростта на превозното средство. Той може да застане там, откъдето ще му е най-удобно да наблюдава маневрите.
Помощ при паркиране: Повечето произшествия се случват при паркиране. При скорости до 10 км/ч при маневриране в паркомясто, ултразвуковите сензори, интегрирани в броните, постоянно следят разстоянието до всички препятствия в зоната за паркиране. Шофьорът получава оптично и/или звуково предупреждение за други паркиращи превозни средства наоколо. С приближаване на автомобила до препятствието, звуковият сигнал се учестява и накрая става непрекъснат.

Асистент за дистанционно паркиране: С асистента за дистанционно паркиране автомобилите паркират сами. Водачът трябва само да натисне и да задържи един бутон на ключа за запалването или на смартфона си. Така се подава команда към автомобила да маневрира автоматично до паркомястото, което преди това е открил и измерил с ултразвуковите си сензори. Въпреки това водачът продължава да носи пълна отговорност за маневрите при паркиране. Щом пусне бутона на ключа за запалването или на смартфона, асистиращата система незабавно преустановява паркирането.

Паркинг асистент „Домашна зона“: Функцията е предназначена за автомобили, които паркират редовно в частен гараж, на собствено паркомясто или в подземен паркинг. Паркинг асистентът „Домашна зона“ (Home Zone) поема повтарящите се маневри, включително и приближаването до мястото за паркиране (до 100 метра). За целта водачът трябва да „обучи“ автомобила на маневрите, като измине трасето и го запамети. Следващият път колата ще паркира сама на определеното място. Шофьорът следи системата от седалката си или извън автомобила, като го контролира от смартфона си. При маневрирането превозното средство използва 12 ултразвукови сензора и стерео видео камера, за да се ориентира по заобикалящите го обекти, идентифицирани по време на „обучаващото“ пътуване. Ако сензорите открият непознато статично препятствие – например наскоро поставена кофа за отпадъци, автомобилът спира автоматично. Ако препятствието може да бъде избегнато с леко отклонение от маршрута, колата го заобикаля самостоятелно.

Асистент за аварийно спиране при маневри: При скорост до 10 км/ч ултразвуковите сензори перманентно наблюдават цялото пространство около автомобила на разстояние до 4 м. По данните от сензорите системата идентифицира релевантните и нерелевантните препятствия и изчислява спирачния път. Ако има опасност от сблъсък, водачът получава предупреждение. Ако той не реагира, системата спира автомобила самостоятелно.

Мултикамерна система: Четирите камери за близък обхват, монтирани в автомобила, предоставят на водача пълна панорамна видимост при паркиране. С отвор на блендата от 190 градуса, камерите обхващат цялото обкръжение на превозното средство. Специалната визуализираща технология осигурява на бордовия дисплей 3D изображения без никакви смущения. Водачът може да избере желаната перспектива, така че да вижда и най-малките препятствия в зоната за паркиране. 

Паркинг асистент: Системата ползва ултразвукови сензори за търсене на подходящи места за успоредно или перпендикулярно паркиране на автомобила и информира водача. При активиране асистентът автоматично паркира колата. Водачът поема ускоряването и спирането.

Предупреждение за напречно движение: При перпендикулярно паркиране на заден ход, радарната система открива превозни средства, колоездачи и пешеходци, които се движат напречно зад автомобила на разстояние до 50 м. Тя предупреждава своевременно водача за опасността от удар със звуков или оптичен сигнал.

Много практичен и интересен!