Пилот на AirAsia объркал дестинацията на полета. Разходил пътниците 6000 км, в грешната посока...

  • Пилот на AirAsia объркал дестинацията на полета. Разходил пътниците 6000 км, в грешната посока...

17 Sep 2016

Комичната случка се е разиграла преди година, на 10 март, но едва сега Австралийското бюро по транспортна сигурност публикува официалния доклад по темата.

Самолетът на AirAsia, Airbus A330, трябвало да извърши директен полет от Сидни до Куала Лумпур, Малайзия. Проблем в единия чифт слушалки в кабината обаче, наложило размяна на двамата пилоти, което пък довело до ръчно въвеждане на координатите на дестинацията. Вместо 01519.8, изток, пилотът въвел 15109.8, изток, което „класирало“ машинката на съвсем различна писта, готова да хвръкне в тотално различна посока.

Както и с станало. В един момент пилотът се усетил, че е сгрешил координатите... с над 17 000 км... Човекът с „кофти ден в офиса“ поискал разрешение да обърне самолета обратно към Сидни, но това означавало да лети без навигацията, а времето в австралийския град било лошо – тоест, това нямало как да се случи.

Имало вариант за рекалкулиране към Мелбърн, където и кацнал самолетът. И където преседял 3 часа на пистата, за радост на всички възторжени и видимо доволни пасажери, преди да отлети отново към оригиналната си дестинация.

В доклада не се уточнява неприятности е посрещнал бедния човечец зад щурвала, но във всеки случай на дали такъв лек пропуск ще седи добре в CV-то. Важното е, че всички са живи и здрави.

Много практичен и интересен!