Изненада. Bloodhound SSC идва в София. Колата, която ще вдигне 1609 км/ч. Има обаче едно „но“...

  • Изненада. Bloodhound SSC идва в София. Колата, която ще вдигне 1609 км/ч. Има обаче едно „но“... Изненада. Bloodhound SSC идва в София. Колата, която ще вдигне 1609 км/ч. Има обаче едно „но“...

13 Sep 2016

Или поне това гласи официалното прессъобщение на Castrol, които са основен спонсор на мега проекта. И това е истината, цялата истина или поне 30% от нея, както казваше един култов TV водещ преди години. Защото наистина ще видим Bloodhound SSC, само че в изпълнение на реплика – тоест, пълноразмерен макет с детайлите, но вероятно без мега двигателите, които трябва да го ускорят до 1000 мили в час.

Защо и кога идва в София? Ще дойде в петък, 30 септември, по повод конференцията, която SEC Lubes (националният дистрибутор на Castrol за България) организира за своите партньори и клиенти. Кулминацията на тази среща, която ще може да посети всеки желаещ, ще бъде именно показването на (репликата на) Bloodhound SSC.

Припомняме и графика за чупене на рекорди на SSC. След като проектът получи нужното финансиране, отборът обяви, че се насочва към Южна Африка с цел прескачане на границата от 800 м/ч. Опитът е планиран за октомври следващата година, когато ще се навършат 20 години от настоящия рекорд на ThrustSSC от 763 м/ч.

Но тепърва предстои пълно разглобяване и повторно сглобяване на основната структура, както и тестове на самолетния двигател Rolls-Royce Ej200 и ракетната система Nammo. След като този етап от подготовката бъде преминат, Bloodhound SSC ще пропътува самостоятелно пътя до Нюкей, Англия. Това би трябвало да стане през лятото на 2017 година. Ще бъде направен шейкдаун със „скромните“ 220 м/ч. След това машината ще бъде натоварена на Boeing 747 и ще бъде транспортирана, заедно с 16 контейнера с оборудване, към Южна Африка.

По това време наземния екипаж ще прави тренировки, известни като „пит стопа от ада“. След едно преминаване на правото трасе, возилото ще направи обратен завой и ще направи втори опит за световен рекорд, нов обратната посока, а между двата опита, механиците ще имат на разположение само 40 минути са да подготвят зрелищния Bloodhound SSC. Ако не успеят, вторият опит няма да се брои. Планът Анди Грийн и Ричард Ноубъл изглежда изключително смел. Стискаме палци да бъде реализиран.

Първото Revuelto в България!