Да кацаш с вратите напред или как се приземяваш на най-опасното летище в Европа. Видео

  • Доста приятно летище, стига да не кацаш на него Доста приятно летище, стига да не кацаш на него

08 Oct 2016

Видеото показва кацания на самолети на португалското летище „Фуншал“, разположено в едноименния град. И в непосредствена близост до „горичка“ от ветрогенератори, което може да ви... навее на мисълта, че районът е прилично ветровит. И това е точно така, за радост на собствениците на машинките за правене на ток и за ужас на всички пилоти и пасажери, излитащи и най-вече кацащи на о-в Мадейра.

Летището е известно, като едно от най-страшните в Европа именно поради честите пориви на страничен вятър. Видеото показва едва няколко кацания, от един ден, в който страничният вятър е достигнал до 78 км/ч, достатъчни да изкривят един Airbus A320 например, заедно с физиономията на пилота и пътниците.

Неслучайно пилотите преминават през специален курс, преди да им бъде позволено да приземяват машини на летище „Фуншал“. Освен, че е супер ветровито, летището е било и с екстремно къси писти, две на брой, с дължина от едва 1600 метра, когато е отворено през 1966. След няколко инцидента обаче, включително катастрофа на Boeing 727 през 77-ма, при която загиват 131 души от общо 164 на борда, основните полоси са удължавани два пъти. Последното удължаване датира от 2000 г., когато върху бетонни полоти (онези неща, които хората често наричат пилони) набити в океана, се полага още един километър асфалт. Проблемът с вятъра обаче няма как да бъде решен.

Много практичен и интересен!