Важното е да сте под нещата. Или как българка ляга под фадрома, заради снимката. Галерия


30 Oct 2016

Признавам си, че за пръв път научавам за Ясена и то заради колегата Анастас, който ми препрати статия, публикувана в не българския сайт wired.com. Винаги е готино да прочетеш нещо положително за роден творец (а и не само творец) в чуждо издание. Това ме накара да се поразровя още малко в нета. Не ми трябваше много време да достигна до bulgarianphotographynow.com, където – освен портфолиото на Ясена – може да се намери и инфо за самата авторка.

Проектът е кръстен „Градски насекоми“ и датира от 2014 г. По-добре късно, отколкото никога казват хората, така че ето какво представлява той. Общо взето, каквото виждате на снимките, чиято продукция не е никак лека задача. Идеята на Ясена е да заснема обичайни превозни средства отдолу. Което е окей, когато има 15-килограмов велосипед и изискващо мааалко повече логистика, когато фото обектът е локомотив на БДЖ, с тегло от има-няма 100-тина тона.

Освен повдигането на возилата, трудност представлява и самото им заснемане. Обикновено Ясена няма нужното разстояние до обекта, за да го хване в един кадър, поради което тя прави множество отделни, след което ги сглобява с Ps. Някой от картинките, които виждате тук са съставени от десет различни снимки, а друго от стотина. Работата далеч не е малко. Както виждате, Ясена също оцветява някой елементи от машините, също с вярната програма на Adobe. 

За нея? Ясена Попова е родена през 1981 г. в гр. Свищов. Завършва Архитектура през 2006 г. в УАСГ и Фотографско изкуство в Нов български университет през 2013 г. От 2013 г. е в Майсторския клас на Ивайло Стоянов. През 2013 г. е номинирана за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена. През 2015 г. печели наградата на „Гауденц Б. Руф” за съвременно изкуство и участие в International Gyeonggi Ansan Art Fair в Южна Корея. През февруари 2015 г. немското списание ZEIT Wissen публикува статия за проекта ѝ „Градски насекоми“. Нейни творби са включени в колекцията на Софийска градска художествена галерия и в частни колекции. Живее и работи в София.

Източник: aboutcars.bg

Много практичен и интересен!