Със 186 км/ч на две гуми, автоматични шипове и първата зимна гума в света, която е кръстена на... войнишки вик. Плюс още няколко любопитни факта за гумите Nokian, които не знаете


17 Nov 2016

Толкова, зимната гума за леки автомобили чукна добрата възраст 80 (първата гума за тежките месеци от годината реално датира от 1934-та, но е за товарни автомобили) и произхожда от...о изненада – Финландия. Дело е на фирмата Nokian, име, което много често буди асоциации с марката създала най-здравия телефон в галактиката, култовата 3310-тка. Ето ви и няколкото любопитни факта, оформени като въпроси и отговори. Питаме се и си отговаряме сами. Не питайте...

Какво е общото между гумите Nokian и телекомуникационната компания Nokia? Най-вече едноименното финландско градче Нокиа, което се намира във... Финландия. Реално, до 88-ма двете компании са имали и други общи неща, но няма да навлизаме в отегчителни подробности.

Коя е първата зимна гума за леки автомобили? Казва се Hakkapeliitta, дело е на Nokian и легендата гласи, че името идва от вика "Hakkaa päälle!" (Прекършете ги!), с който финландските кавалеристи служили в шведската армия са влизали в бой. Бойна гума значи.

Първата гума с шипове? Kometa-Hakkapeliitta, пак от Финландия и пак дело на Nokian. Правят я през 61-ва, а металните парчета се оказват доста добро попадение, което оценяват и доста от пилотите в рали „Монте Карло“.

Каква е най-високата скорост за движение на кола на две гуми? Рекордът е малко над 186 км/ч, който е постигнат с BMW Серия 3 Coupe, обуто в... сещате се, Nokian. Майсторството и големината на топките на пилота са ясни, но това което не идва веднага на ум е нереалното триене, което търпят бедните две гуми (и най-вече техните стени), когато „тройката“ ги товари неравномерно, с цялата си тежест.

Каква е най-високата скорост за движение на кола по лед? Отново добра скорост, 336,5 км/ч, направена с леко пипнато Audi RS 6 Sedan. Което е обуто с Nokian Hakkapeliitta 8 гуми с шиповете. Любопитното тук е, че този модел и размер е официално рейтнат за скорости до максимум 190 км/ч. Явно гумата се оказва доста по-здрава.

Не може ли да имаме гума със шипове, които да извикваме с натискането на бутон? Може, или поне е възможно под формата на концепция. Nokian разработиха технология при която гумата „настръхва“ когато си решите. Това също е видео, което си заслужава да проверите.

И както казват в едно любопитно предаване, сега вече знаете. Гледайте клиповете и си преобуйте возилата в съответните за сезона гуми, които всъщност може и да са всесезонни. Nikian имат такъв продукт, но ние специално предпочитаме „обувките“ със специфично предназначение.

Първородната Godzilla!