Шокираща изненада: Нико Розберг напуска Формула 1


02 Dec 2016

Принципно не пишем за Формула 1 или го правим много рядко, но просто тази новина идва доста изненадващо и няма как да я пропуснем. Немският състезател на Mercedes-AMG, който спечели световната титла при пилотите, преди по-малко от седмица, изуми света на моторните спортове с изявлението, че прекратява състезателната си кариера. Синът на състезателната легенда Кеке Розберг заяви: „Състезавам се от 25 години, през които имах една заветна цел, да стана световен шампион във Формула 1. И сега това е факт. Успях да изкача моята планина, сега съм на върха, и смятам че е редно да се оттегля.“

Решението на 31-годишния Нико Розберг идва като гръм от ясно небе, съвсем скоро след като немецът сбъдна мечтата си, след Голямата награда на Абу Даби, състезание в което той завърши втори и което бе изпълнено с противоречия. Тогава първото място взе неговият съотборник Люис Хамилтън, като Нико се движеше на втората позиция. Когато от боксът наредиха на Люис да настъпи обаче, за да може и Розберг да се откъсне от преследващите го Фетел (Ferrari) и Верстапен (Red Bull), британецът направи точно обратното – забави темпото, за да прецака Нико в опит да защити титлата си.

Нико Розберг има 206 старта във Формула 1, 23 победи в състезания, 30 старта от първа позиция и една световна титла зад гърба си. Която, явно, ще остане първата и последната му такава.   

Лукс от Китай!