Пет MTB тенденции за сезон 2017: fat гуми, агресивни XC и още

  • Галерия с 5 колела и една джаджа Галерия с 5 колела и една джаджа

11 Apr 2017

Времето се стопли, снегът по планините взе да се топи и всички масово слязохме от ските и дъските в полза на двуколесния транспорт. Какво не бива да пропускате тази година, за да сте cool и in? Ето ви пет тенденции, които ще навлизат все по-масово в близките месеци.

По-големи гуми – размерът се увеличава във всички посоки

Преди две години забавно изглеждащите fat bikes нахлуха масово на всички вело изложения. Те вече са по улиците и макар разцветът им да премина, то влиянието върху пазара остана, особено след като всички се качиха за по едно кръгче с истински дебели гуми. Резултатът е, че днес всяка компания има в арсенала си пълен комплект модели с дебели гуми с диаметър 27,5+. Масовото им навлизане се улеснява от факта, че този диаметър почти без проблеми пасва на рамки за 29-ки. По-същият начин се забелязва задаваща се тенденция от 26х3 гуми, които идеално пасват на рамки, създадени за 27,5.

Промени в задната част на рамката

В пряка зависимост с необходимостта на една и съща рамка да пасват гуми с диаметър от 26 до 29 инча и с голяма дебелина, задната тръба на рамката (т.нар. chainstay) се измества нагоре. Това увеличава клиренса, въпреки липсата на каквото и да е стетическо съвършенство. В следствие на тази тенденция планинските колела започват да приличат на октоподи, прегърлани задната ви гума.

Носете си всичко със себе си

Да, колелата все повече ще заприличват на товарни бусове. Т.нар. Adventure тенденция досега се обсужваше само от независими компании, специализирали се в производството на различни чантички, ранички, джобове, мрежички и какво ли не, висящо от колелото, за да не се налага да носите раница. Големите производители обаче решиха, че не искат да изпускат пазарната ниша и започват да произвеждат специални сакчета за всеки от моделите си, които пасват идеално и дори отговарят цветово на рамката.

Дитигализацията ще навлиза все по-масово

Дигиталните технологии стават все по-съществена част от двуколесния ни свят. SRAM вече представи ShockWiz – малка джаджа, която следи няколкостотин пъти в секунда позицията на въздушния ви амортисьор и през приложение за телефона дава идеи какви настройки да изберете. Тази тенденция ще се засилва с все повече сензори, които да пращат информация за стила ви на каране и разни любопитни показатели, които да се споделят в социалните мрежи.

XC се качва нагоре

Ако сте гледали крос кънтри състезанието на Олимпийските игри в Рио миналата година сигурно сте се убедили, че спокойният XC стил става все по-техничен. Скоростта и теглото все още имат значение, все още AM колелата са стъпка нагоре, но масовото използване на XC доведе до гигантско разнообразие, включително в посока на AM. Вече и в разумния ценови клас за всекидневна употреба има меки рамки със сериозни компоненти, които без проблем конкурират истински AM байкове – например новият Element на Rocky Mountain или Scott Spark. Не че това са достъпни колела, но са колела от XC класа, които гледат нагоре...

 

В заключение?

Не ви трябва заключение, за да излезете навън и да карате. Не ви подстрекаваме към дълги часове на конфигуриране на супер колело пред компютъра. Просто отбелязваме няколко тенденции, които ще се налагат през следващите месеци, а може би и години. Дотогава – приятно каране. Ако си търсите компания и маршрут, може да погледнете този Байк за Чепън.

Първородната Godzilla!