В Шанхай Audi започна да мисли като Tesla с електрическия e-tron Sportback

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

20 Apr 2017

На автосалона в Шанхай Audi показа новия си уред за привличане на вниманието. Казва се e-tron Sportback и според шефа на Audi Рупърт Щадлер ще е първата електрическа кола в сегмента, която ще става за всекидневна употреба. Вероятно при това изявление Илон Мъск се е задавил, а инженерите на Jaguar са паднали от столовите си, защото Model X и I-Pace не само изпреварват електрическия кросоувър от Инголщат, но и очевидно са доста потентни всекидневно приложими коли. Поне за Tesla-та това е сигурно. Нещо повече, Щадлер заявява, че колата от снимките тук ще се превърне в задължителен продукт, който всеки уважаващ себе си джентълмен трябва да притежава през третото десетилетие на века. Да, защото серийната версия ще се продава чак от 2019 г.

Но нека погледнем по-сериозно какво се крие под лъскавата опаковка на Audi. Или от какво е изградена самата тя. Предната решетка се състои от 500 диода, способни да създадат всякакви анимации. А вие си мислехте, че изпълващите се мигачи на Audi са прекалено лъскави...

Разбира се e-tron Sportback е с двойно предаване quattro, като тук то се състои от един електромотор за предния мост и още два за задния. Общата системна мощност достига почти 500 к.с. при кратко натоварване или с около 70 по-малко при нормално движение. С други думи тази еко кола е по-мощна от RS 5. Audi говори за 4,5 секунди до 100 и почти идеално разпределение на теглото, благодарение на батериите под пода.

Неслучайно премиерата се състоя в Китай. Проблемите със замърсяването на въздуха доведоха до почти сюрреалистично развитие на зарядните станции в страната, така че Китай бързо се превърна в най-големия пазар за електрически автомобили в света. Предвид отношението на Европа към дизела напоследък, прогнозираме, че e-tron ще бъде добре приет и на нашия континент.

 

Лукс от Китай!