Още една летяща кола. Вижте вертикално излитащия Lilium, който разполага с... 36 двигателя

  • Галерия с 10 снимки на летящата кола. Скоро ще я поръчваме с приложение за телефона Галерия с 10 снимки на летящата кола. Скоро ще я поръчваме с приложение за телефона

24 Apr 2017

Някъде между еуфорията по електрическите и автономните автомобили забравихме за друг от основните стълбове на фантастиката от 70-те и 80-те – летящите коли. Макар и с много по-бавни темпове и доста по-далече от масовото производство, те непрекъснато се развиват.

Lilium Jet е немска компания, която току-що завърши първите реални тестове на прототип на летяща кола. Двуместният модел при това е електрически и слага Tesla в малкия си джоб с изумителните 36 двигателя. Интересното е, че машинката не се нуждае от писта за излитане и кацане, защото го прави вертикално. Постепенно с набирането на скорост двигателите се завъртат хоризонтално, така че тягата да придвижва летящата кола напред, а не нагоре.

Батериите са достатъчни за пробег от 300 км, което очевидно не е много за самолет. За електрическа кола обаче е нормално, а и нека не забравяме, че това е първият прототип на Lilium. Максималната скорост също засега е ограничена на 300 км/ч.

Ако батерията ви свърши или се повреди по време на полет, колата ще има достатъчен запас, така че безопасно да се приземи. Следващата стъпка на Lilium е да създаде петместен модел, а дългосрочната амбиция е изграждането на флотилия от типа на Uber за летящи коли, които ще могат да се поръчат с приложение за телефон. Очевидно германците все още са оставили сухоземното придвижване на заден план, но вероятно в следващите години ще бъде помислено и в тази посока.
Засега компанията се движи по план – първият безпилотен полет бе само една от стъпките. До две години тя ще тества колите си с пилоти на борда, а от 2025 се надява да започне да предлага своята такси услуга в Манхатън и Лондон.
 

Много по-добра от предишната?