Ако всички електромобили могат така, ние сме за! Leaf се хвърля в рали от Лондон до Монголия

  • Галерия с 16 снимки. Галерия с 16 снимки.
  • Задните седалки са изхвърлени, за да бъдат спестени 32 кг Задните седалки са изхвърлени, за да бъдат спестени 32 кг

27 Apr 2017

Ако някой ви попита кой модел на Nissan би бил най-подходящ за рали, вероятно ще се сетите за някоя сериозна тунингована Micra или Pulsar, а може би за неустрашимия Patrol или бестселъра Qashqai. Дори някой лунатик би предложил GT-R. Едва ли обаче би ви хрумнало, че може да има рали подготвен Leaf.

Както виждате, има такова животно. Казва се Leaf AT-EV (All Terrain Electric Vehicle) и вместо гуми с ниско съпротивление носи специални състезателни търкала. Те са поставени на повдигнато окачване, подът също е подсилен, а на покрива са монтирани достатъчно прожектори за осветяване на Великата китайска стена. В почти всичко останало състезателният Leaf не се различава особено от колата на съседа.

Какво ще прави? Ралиджийският Leaf се хвърля в едно от най-продължителните световни ралита – от Лондон до Улан Батор в Монголия. Със своите над 16 хиляди километра то изпреварва по дължина Дакар двойно. И е само за малки коли без заводска подкрепа. Едно от условията за участие е всеки екип да успее да набере минимум 1000 паунда за благотворителност.

Звучи много яко, нямаме търпение до старта на 16 юли от Лондон. Финалът ще е няколко седмици по-късно, но не в Улан Батор, а в Улан Уде, Русия, защото полетите обратно до Европа от Монголия са прекалено скъпи.

Първородната Godzilla!