Охо, ето го влекача на Tesla. Мъск потвърди, че ще бие всеки ТИР по въртящ момент


29 Apr 2017

Създателят на Tesla Илон Мъск изобщо не се ограничава в създаването на нови ниши. Предприемачът е като лаборатория за стартъпи, като най-новият ще произвежда товарни автомобили.

Както виждате от снимката, няма никаква шега в идеята на Мъск за електрически влекачи. Засега не може да кажем почти нищо за камиона, освен очевидното – изглежда ще има добра аеродинамика, ще е огромен, и с дневни диодни светлини.

По-съществено е обещанието на Мъск електрическият влекач да осигури по-голям въртящ момент от който и да е дизелов конкурент и да бъде динамичен „като спортна кола”. Логично изниква въпросът колко е въртящият момент на най-мощния камион. Вероятно няма да сбъркате, ако срещу етикета „най-мощен сериен дизелов влекач” посочитеVolvo FH16, който има 750 к.с. и 3550 Нм. Така че ето това е летвата, която чудовището на Tesla вероятно с лекота ще прекрачи.

Кога да го очакваме?

Ако имате транспортна фирма, спокойно може да планирате края на обновяването на дизеловия си автопарк от септември нататък. Според Tesla техният продукт значително ще намали разходите за товарни превози, освен това щял да бъде много по-сигурен и на всичкото отгоре – забавен за каране. Подозираме, че последното твърдение означава високо ниво на автономност, така че шофьорът, поне докато все още има такава професия, спокойно да може да цъка CS по време на работа.

Автономността на камионите изглежда по-проста задача от тази на леките автомобили, като се има предвид, че те прекарват 99% от времето си по магистрали и главни пътища. Мъск смята преди края на годината Tesla да бъде в състояние да пусне изцяло автономна лека кола от Калифорния до Ню Йорк. Без човешка намеса. Значи няма да е толкова сложно и с камион...

Лукс от Китай!