Алонсо даде пето време в квалификациите за Инди 500. Бурде катастрофира с 370 км/ч, оцеля по чудо. Видео и снимки

  • Галерия с 10 снимки. Последните са посветени на катастрофата на Бурде Галерия с 10 снимки. Последните са посветени на катастрофата на Бурде
  • Драматичната катастрофа на Бурде с 370 км/ч Драматичната катастрофа на Бурде с 370 км/ч

23 May 2017

Пилотът на McLaren-Honda Фернандо Алонсо, който тази седмица дезертира от Формула 1, за да участва в Индианаполис 500, даде пето време в квалификацията. Доста добре, като се има предвид, че испанецът се качи в болида за първи път преди по-малко от месец.

Всъщност не е точно да кажем, че е дал пето време, защото отвъд Океана мерят обиколките по по-особен начин – в средна скорост. По същество е същото, а двукратният световен шампион във Формула 1 постигна обиколка със средно 372,2 км/ч, което е сравнимо с най-високата скорост, която се постига във Формула 1 за секунди.

Все пак трябва да отчетем спецификите на пистата в Щатите, в която преобладават левите завои... За сравнение полпозишънът е за Скот Диксън, постигнал средно 373,5 км/ч.

След финала на серията си от квалификационни обиколки Алонсо дори разкри, че в последния завой двигателят е имал проблем и е намаляла мощността му. Фернандо има богат опит с повредени двигатели, благодарение на незавидното положение на McLaren-Honda в F1 през последните три години... Извън кръга на шегата стискаме палци на Фернандо за състезанието в неделя. Колкото и невероятно да звучи новобранец да го спечели, автомобилният свят няма търпение за подвиг като този на Греъм Хил.

Най-забележителното събитие от квалификацията обаче беше катастрофата на Себастиен Бурде, който се размина със счупване на таза и на дясната бедрена кост, след като болидът му се удари в стената при 370 км/ч. Според лекарите Бурде не само ще бъде здрав, но и отново ще е на пистата до няколко месеца. Французинът остана десет минути в разбитата кола, докато лекарите успеят да го измъкнат, а реакцията на служителите на пистата бе впечатляваща – те бяха до болида по-малко от десет секунди след катастрофата. Видеото е от катастрофата на Бурде.

 

Лукс от Китай!