Porsche 912 със златни букви и още доста интересни експонати: галерия от ретро парада по повод „Спасовден“

  • Галерия с 88 снимки. Галерия с 88 снимки.

27 May 2017

Разбира се буквите и цифровите означения не са от истинско злато, но са в приятно златисто, а 912-ката не е много срещана кола. Нещо, като базова версия на 911, произвеждана между 65-та и 69-та, тя се задвижва от доста по-слаб 4-цилиндров боксер, отколкото незапознатите с историята на Porsche предполагат. Въпреки това автомобилът е супер харизматичен, а този с регистрация СВ 0912 ВА е в много добро състояние. То бе един от интересните експонати на XXVIII–мия ретро парад „Спасовден”, който се проведе тази събота (27.05.2017) пред столичната катедрала „Св. Александър Невски“.

Porsche бе представено от няколко коли, предимно 911-ки, имаше 993-ки, а доста интересно бе 914, което е голяма рядкост по нашите пътища, да не кажем, че е единственото, което сме виждали в България. Времето не бе от най-приятните и това се отрази както на броя участници, така и на времето на техния престой на площада. Въпреки това, имаше доста интересни машинки, който побързахме да запечатаме за галерия преди да са офейкали.

Jag E-type, красавецът в много тъмно червено бе там, Mercedes-Benz 450 SEL във „скромното“ изпълнение с 6,9-литров V8, Skoda Felicia Cabriolet модел 61-ва, Volkswagen Karmann Ghia и силно модифициран Studebaker V12, няма да изброяваме всичко. Моторите? Не бяха много, но за сметка на това доста интересни. Военен Zündapp, BMW R 24/2 (един от малкото класически мотоциклети на баварците, който не е с боксерен двигател), супер реставрираната Java на Иво, британската екзотика Rudge в издание Ulster Grand Prix и още няколко интересни байка.

Спираме с описанията дотук и ви оставяме да разцъкате галерията от 88 кадъра. После пък може да кликнете тук за Националната програма на ретро мероприятията в България за 2017-та.

Текст и фотография: Иван Монев

Първородната Godzilla!