Готово, вече има подходящ транспорт, ако се чудите какво да карате по Марс

  • Готово, вече има подходящ транспорт, ако се чудите какво да карате по Марс

10 Jun 2017

Представете си, че ви предстои пътуване до Марс. Планетата. Това скоро няма да е чак толкова невъзможна идея. Няма да е странно, ако след десетина-двайсет години някоя от милионите компании на Мъск предлага екскурзия до червената планета на цена, сравнима с тази за изкачването на Еверест. 
И за всички нас, petrol-heads, изниква съвсем логичният въпрос - какво забавно ще има за каране на безлюдна планета? Стига зелените човечета да не са готови с някаква изненада, ви предлагаме превозното средство от снимките. 
Направено е от някакви пичове, които в свободното си време преработват коли за Gumball. Казват се Parker Brothers, работят във Флорида, и триосното им произведение е посветено на популяризирането на мисиите на NASA до Марс.
Да, рано или късно трябваше да признаем, но това тук не е реален действащ марсоход, а една много готина и напълно нефункционална играчка. Концептуалният гигант използва 700-волтова електрическа система, захранва се от слънчеви панели (естествено) и е четириместен, преди да се раздели на две. Предната част позволява да проучвате непознати райони и е снабдена с полезни неща като навигационна система с покритие на Марс. 
Същински яката част на камиона обаче е задната. Там има лаборатория, която може да се движи автономно и при това да развие 110 км/ч. Като имате предвид, че скоростта на намиращия се в момента на Марс Curiosity се измерва в метри/ден, това е доста голяма стъпка. Да, може повечето от приложенията на концептуалния модел да са в сферата на научната фантастика, но от NASA признават, че има някои идеи, които биха могли да намерят път до следващия марсиански роувър. Който вече се подготвя, защото NASA планира следващата мисия да приземи превозно средство на Марс през 2020 г. Задачите му ще бъдат да търси следи от микроби и да събере материали за изследване на Земята.
За съжаление NASA не споменава нищо за летящи коли или трансформъри. Бъдещето се отлага?

 

 

Лукс от Китай!