В Хелзинки тази есен тръгва автономна автобусна линия

  • Автобусчетата са електрически. Автобусчетата са електрически.
  • Засега развиват смешната скорост от 11 км/ч, така че са по-скоро пречка в трафика, дори за велосипедистите Засега развиват смешната скорост от 11 км/ч, така че са по-скоро пречка в трафика, дори за велосипедистите
  • Затова първоначално ще се двигат с кратък маршрут от около едва 500 метра, обслужващ зоологическата градина Затова първоначално ще се двигат с кратък маршрут от около едва 500 метра, обслужващ зоологическата градина
  • Снимките са от тестовия етап, завършил току-що Снимките са от тестовия етап, завършил току-що

18 Jun 2017

След успешен тест Хелзинки обяви плановете си да пусне редовна линия от градския си транспорт, която да се обслужва от автономни превозни средства.

Рейсът се казва RoboBusLine и явно включва движение в район със слаб трафик, както става ясно от видеото. Автобусчетата са специално създадени за автономно движение, а не модифицирани конвенционални. Те са съвсем компактни – побират едва деветима души. В клипа ще видите тестовите два броя, които се движат с доста дразнещата скорост от 11 км/ч (все пак от някъде трябва да се започне), но пък се справят чудесно с трафика и кръгово кръстовище без маркировка. На борда на всеки от двата електрически EasyMile EZ10 има служител, който наблюдава работата на машината и в случай на опасност, би могъл да помогне на пътниците.
Първата редовна линия ще бъде между зоологическата градина на града и съседния остров Мустикамаа – разстояние от около едва половин километър. Автономните автобуси няма да заменят някоя съществуваща линия, а по-скоро ще служат като допълнение за последните няколкостотин метра до достигането на съответния обект. В по-късен етап те биха могли да служат като помощно средство за връзка между големи паркинги в покрайнините на града и спирките на градския транспорт.

 

 

Първородната Godzilla!