Aston Valkyrie: ключовото число е 1130 – повече коне, по-малко килограми

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

23 Jun 2017

Напоследък слуховете за хиперколата на Red Bull и Aston Martin се усилват и вече имаме неофициални данни за мощността. Според запознати баснословната машина ще има над 1130 к.с. От своя атмосферен 6,5-литров V12 ще черпи около 1000 от тях, а останалите ще идват от електромотора. Може 1130 к.с. да не ви звучат внушително на фона на 1500 при Chiron и 1451 к.с. при Venom F5. За разлика от тях обаче Valkyrie ще има по-малко килограми, отколкото коне – т.е. под 1130 кг, което ни връща в епохата на коли като McLaren F1.

За да постигне тези ниски стойности хиперколата ще разчита на изцяло въглеродна клетка, на олекотена хибридна система и батерия, осигурена от Rimac. Емблемата на предния капак пък била по-тънка от микрон и тежала едва няколко милиграма. Добре-е-е.

Купето на Aston и Red Bull ще бъде произведено в 150 екземпляра, към които двете компании ще добавят 25 изцяло пистови екземпляра. Очакваме серийният модел да дебютира най-рано по време на 24-те часа на Льо Ман през следващата година, а първите доставки едва ли ще се осъществят преди 2019. Възможни са и забавяния, тъй като Aston и RB още не са започнали реални тестове. А и на практика не са си поставяли краен срок.

Първородната Godzilla!