Porsche пуска джанти от плетен карбон. Всяка е направена от 18 километра нишки, комплектът струва 15 232 евро

  • Галерия от 9 снимки. Галерия от 9 снимки.

19 Aug 2017

Porsche изобретиха още една причина да мразите бордюрите или да ги мразят онези, които ще могат да си позволят четири джанти за около 30 000 лв. По ирония обаче, ако могат да си ги позволят, вероятно няма да ги боли толкова и при смяната на надрана джанта. Шегата настрана, новите джанти са произведение на механичното изкуство.

Според Porsche това са първите серийни джанти изработени по тази технология. Използва се гигантска машина с диаметър 9 метра, която оплита карбоновите влакна в много плътен материал. Това напрактика е стан, но не за покривки, а за джанти. За едно колело отиват общо 18 киломентра „въглеродни струни“, след което полученият супер плътен плат се разкроява с лазер на 200 отделни парчета. Оттам следват сложни работи, за да излезе крайният як продукт.

А именно джанта, която е с 20% по-лека (с около 8,5 кг) от конвенционалната направена от алуминиева сплав, но която е и с 20% по-здрава. Супер. Porsche пускат новото колело списъка с опции за 911 Turbo S Exclusive Series (кликнете на снимката долу за видео от производството на колата), размерите са само 9J x 20 и 11,5 J x 20, а цената за четворка в Германия е 15 232 с тяхното ДДС.

Лукс от Китай!