Новият Nissan Leaf се кара само с един педал. Пробегът му е 378 км с едно зареждане

  • Галерия с 29 снимки. Галерия с 29 снимки.

06 Sep 2017

Много от вас може да не смятат Nissan Leaf за вълнуващ, но той е доста важен. Японската марка продаде 283 000 коли от първото поколение, което превърна модела в най-масовия електромобил.

Какво е новото? Най-забележим естествено е дизайнът, в който се виждат следи от новата Micra и Qashqai, като Leaf е пораснал и на размери – дължината му е между вече споменатия Qashqai и X-Trail. Nissan споменават и други ръстове при Leaf MkII: 38% повече мощност, 26% по-висок въртящ момент и 67% по-голяма енергийна плътност на литиево-йонната батерия.

Това означава 110 кВт мощност (малко под 150 к.с.), 320 Нм въртящ момент наличен още от нула оборота, а пробегът според NEDC (New European Driving Cycle) е добрите 378 километра.

Leaf MkII идва и с доста нови технологии, като e-Pedal например, функция позволяваща да карате около 90% от времето само с газта. На практика това е настройка при която ускорявате и спирате само чрез модулиране на усилието, което оказвате върху педала на газта. ProPilot пък е режим на автономност управляващ колата при скорости между 30 и 100 км/ч. 

Първородната Godzilla!