Ако се чудите какво наричат „компактен кросоувър“, то новият Hyundai Kona е точно такъв

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

12 Oct 2017

‘Strong, impactful design and uncompromised individuality,’ казват от Hyundai за новия си модел Kona, който се присъединява към ставащия все по-популярен сегмент на компактните „лайфстайл“ SUV-та. Колата е братче на Kia Stonik (същата платформа и двигатели) и използва стилистични трикове, като Nissan Juke и Citroen C4 Catus – основните предни светлини са разположени под тези, които очаквате да са основни.

Автомобилът не изглежда никак лошо, а качеството и дизайна на интериора също изглеждат прилично. Моторите? При старта на продажбите, който вече е факт, колата излиза с 2-литров бензинов двигател със 149 к.с. и 179 Нм, който може да ускори Kona от 0-100 км/ч за 10 сек. С него е свързана 6-степенна автоматична скоростна кутия.

Следва по-мощната версия 1.6T-GDI. Тя е със 177 к.с. и вдига сто за 7,7 сек, а максималната скорост е 210 км/ч. Въртящият момент път е 275 Нм, а трансмисията е 7-степенна с два съединителя. Малко по-късно ще се появи 1,6-литрова нафтова версия, а що се отнася до задвижването – колата е с предно или 4x4, в зависимост от изпълнението.

Първородната Godzilla!