Да, това е VW Jetta MkV Coupe 1.9 TDI

  • Галерия с 45 снимки. Галерия с 45 снимки.
  • Ето и колата преди да намалее с две врати. Ето и колата преди да намалее с две врати.

18 Oct 2017

Volkswagen са произвеждали Jetta MkI и MkII в изпълнения с по две врати, но отттам нататък седан версиите на Golf си останаха точно такива – седани с по четири врати. Jetta MkV Coupe? VW никога не са имали намерение за таква, което не спряло британеца на име Найл да разсъждава над въпроса „Колко трудно може да бъде“. Доста, както се оказва в последствие, но резултатът определено си заслужава.

Найл първо си купува малко карана Jetta 1.9 TDI, след което взима и голо купе от триврат Golf MkV, паркира Jetta-та до металната коруба и започва да мисли. След неизветно време и консултации с приятели и специалисти, Найл се захваща за работа. Наистина се оказва, че „купеизирането“ на Jetta е по-трудно, отколкото изглежда.

Налага се изтегляне на B-колонките назад, за да могат да паснат вратите от Golf. Арките отпред за изтеглени и раздути, предните калници също са от голата коруба, както и панелите при задните странични стъкла. Самите стъкла обаче не са от Golf – наложило се изработката на поръчкови парчета. Предницата пък е пременена в стил R32, а отзад е монтиран капак на багажника от щатска Jetta.

Интериорът и техниката? Найл постава компоненти от ‘Edition 30’, ролкейдж, седалки Bride с 4-точкови колани Takata, OMP волан, а окачването подменя с въздушна системa Airlift, благодарение на която 18-инчовите Rotiform OZT потъват така приятно в калниците. За звука се грижи Rockford Fosgage система с 12-ичнов буфер и четири колони. Що се отнася до мотора, Найл е ревизирал напълно 1.9 TDI машината и е поставил права изпускателна система от неръждавейка. 

Лукс от Китай!