Apollo Intensa Emozione е карбонова ракета със 780 к.с. Вдига 335 км/ч и струва 2,3 млн. евро

  • Галерия с 20 снимки. Галерия с 20 снимки.

25 Oct 2017

Аpollo ви е опознато като име? Това бе модела нa една от най-грозните, но и доста редки бутикови супер спортни коли – Gumpert Apollo. Компанията се ръководеше от Роланд Гъмперт, главния инженер на Audi Sport по време на славните рали години на марката и основният виновник за създаването на системата quattro.

Марката обаче се оказа неуспешна, а сега компанията се командва от бизнесмен на име Норман Чой, човек продал колекцията си от суперколи, защото „всичките са скучни и се карат, като Hond-и“… Чой очевидно е налял доста средства във фирмата, избрал е яко име - Intensa Emozione -, а шрифтът с който е изписано то доста напомня на Pagani Automobili.

Самата кола пък има сходства с продуктите на г-н Хорацио Пагани. Конструкцията е карбонова, като самостоятелното шаси тежи едва 105 кг. Пълната маса на Apollo Intensa Emozione е 1250 кг, а благодарение на мощната си аеродинамика, автомобилът генерира 1350 кг сила на притискане при движение с 300 км/ч. Тоест, на теория, може да карате IE и по тавана на тунел. Ако се намери подходящ тунел разбира се. Без осветление. И достатъчно смел (глупав) човек да кара.

И понеже г-н Чой е фен на олдскуул философията при суперколите, задвижването не е електрическо, хибридно или дори с турбини, а е поверено на добрия стар двигател с вътрешно горене и атмосферно пълнене. Той е V12 с обем 6,3 и има обща архитектура с F150 мотора на Ferrari, но е пипнат с помощта на италианската Autotecnica Motori.

Резултатът е мощност от 780 к.с. при 8500 об/мин и 760 Нм при 6000 оборота. Стабилни стойности, които отиват към задните колела през състезателна трансмисия Hewland. Динамиката? Ускорение от 0-100 за 2,7 секунди и максимална скорост 335 км/ч. Тук е момента да споменем, че автомобилът е предназначен за пистово каране, но ще може и да се регистрира за шосейна употреба.

„Ауспухът струва повече от BMW M4,“ казва също г-н Чой. Елементът е 3D принтиран, изглежда доста интересно, а на нас ни напомня на маската на героя от „Писък“. Цената също е плашеща – започва от 2,3 милиона евро, което изправя IE срещу Bugatti Chiron, Merc-AMG Project One и колите на Koenigsegg. Въпросът е дали бихте се доверили на тази новоизлюпената Apollo Automobili, ако си търсихте кола до 2,5 милиона евро?

Лукс от Китай!