Най-важният модел на Nissan е SUV с 435 к.с. и волан, прибиращ се в таблото

  • Галерия с 19 снимки Галерия с 19 снимки

26 Oct 2017

Еуфорията покрай Tesla и някои други фактори може и да са скрили от вниманието ви факта, че Nissan произвежда най-продавания електрически автомобил. Да, Leaf е точно това, като изпреварва Renault Zoe, BMW i3 и Tesla Model S.

След като извади второто поколение на хечбека, Nissan може да се насочи и към втория си изцяло електрически автомобил. На започващия днес автосалон в Токио японската компания го показа под формата на прототип с името IMx Concept. Колата е важна, защото се появява в момент, в който продажбите на кросоувъри бележат небивал растеж. Той заплашва да се превърне в първия масов електрически SUV, когато влезе в серийно производство по-късно през 2018.

Освен задвижването от батерии, IMx е интересен и с друго – той носи на борда си системата ProPILOT, която предлага напълно автономно движение. Тя до такава степен минимизира човешкия фактор, че е способна да скрие волана в таблото и да завърти седалките една към друга, за да си цъкате спокойно карето белот. Високотехнологичният интериор не пречи на присъствието на елегантни дървени апликации, което ни радва – опасявахме се, че колите на бъдещето ще са твърде метални и студени.

Задвижването се осъществява от два електромотора – по един за всеки мост, чиято обща мощност е 435 к.с., а въртящият момент – 700 Нм. Не знаем какъв е капацитетът на батериите, но обещаният пробег с едно зареждане от 600 км звучи доста впечатляващо.

През следващата година ще се появи и електрическа версия на Hyundai Kona, което обещава интересно съперничество в класа.
 

Първородната Godzilla!