Малка, лека, бърза и евтина – Honda Sports EV concept радва

  • Малка, лека, бърза и евтина – Honda Sports EV concept радва

27 Oct 2017

Honda явно има добра идея как трябва да изглежда изцяло електрическата й кола, защото вече с втори прототип я следва неотлъчно. Във Франкфурт по-рано през годината тя показа симпатичният мъник Urban EV, а сега на домашния си автосалон в Токио извади Sports EV. Той е малък, лек и запазва приятно изчистени форми и пропорции ала Mazda MX-5 или Jaguar E-Type, зависи коя епоха от автомобилната история предпочитате.

Изцяло електрическото задвижване е леко, батерията също е сравнително малка, за да се запази цялостната идея за бързина и простота. Honda не разкрива никакви конкретни данни, но това е кола за удоволствие, не за рекорди по преход с едно зареждане, така че не очаквайте повече от 200 к.с. и 40 кВтч в батерията. На борда работи нещо, кръстено Honda Automated Network Assistant, което се труди за по-добрата връзка на шофьора с колата, каквото и да значи това. За щастие никой не казва и дума за автономно движение.

Honda вече е в напреднал стадий от работата си по новата електрическа платформа, на която ще стъпват моделите й на ток. Sports EV няма да е от първите, но може да го очакваме през 2020, което е след по-малко от три години. Ако и останалите изглеждат така, може да се окаже, че японската марка е напипала вярната посока по-добре от останалите.

Първородната Godzilla!