Хонолулу ще глобява пешеходци, които си зяпат телефона на пешеходна пътека. Одобряваме.

  • Градовете по света използват различни похвати, за да защитят чатещите си в движение жители. Събрахме няколко идеи в галерията. Градовете по света използват различни похвати, за да защитят чатещите си в движение жители. Събрахме няколко идеи в галерията.
  • Стълбище за спокойно движение, за бързащи и за чатещи Стълбище за спокойно движение, за бързащи и за чатещи
  • Пешеходна алея за свободно движещи се и за загледани в телефона си Пешеходна алея за свободно движещи се и за загледани в телефона си
  • Удивително е какви неща пропуска човек, когато си гледа телефона Удивително е какви неща пропуска човек, когато си гледа телефона
  • Предупредителните знаци без глоби не са особено ефективни в Лондон Предупредителните знаци без глоби не са особено ефективни в Лондон

29 Oct 2017

Хонолулу (столицата на Хавай) стана първият голям град в света, който забрани писането и сърфирането на телефона, докато пресичате улица. Новата наредба влиза в сила от сряда и предвижда глоба от 35 долара (ок. 59 лв.) при нарушение. Целта очевидно е повишаване на сигурността заради зачестилите случаи на блъснати от коли или колела пешеходци, заблеяни в смартфона си.

Забраната не обхваща ситуациите, в които говорите по телефона, стига това да става по нормалния начин с долепен до ухото апарат, или с хендсфрий. Няма да ви глобят и ако докажете, че си гледате телефона, за да наберете спешен телефон.

Според изследване, хората, които чатят или браузват, докато ходят, четири пъти по-често попадат в ситуация да пресекат без да са се огледали. След Хавай, скоро подобна стъпка се очаква и от Калифорния, която вероятно ще приеме нови правила в тази насока, важащи за целия щат.

Къде сме ние? Много от пешеходните пътеки в София и няколко други града на страната вече имат предупредителни надписи за пешеходците, поставени на самата пътна настилка, така че да бъдат в полезрението дори на сърфиращи или чатещи. Процентът на глобени пешеходци за пресичане на безумни места обаче продължава да е нищожен.

 

Първородната Godzilla!