От началото на годината сме купили 306 хил. коли на старо. Най-популярни са Merc и VW

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки
  • Популярният виц гласи, че само у нас, когато се похвалиш, че си си купил нова кола, те питат от коя година е моделът Популярният виц гласи, че само у нас, когато се похвалиш, че си си купил нова кола, те питат от коя година е моделът
  • Истината е, че пазарът за стари коли е силен и в много други европейски страни. Просто у нас този на нови е много слаб. Истината е, че пазарът за стари коли е силен и в много други европейски страни. Просто у нас този на нови е много слаб.
  • В DizzyRiders.bg смятаме, че не е необходимо колата ти да е чисто нова, за да е страхотна В DizzyRiders.bg смятаме, че не е необходимо колата ти да е чисто нова, за да е страхотна
  • Една от любимите ни коли е на над 20 години, а все още изглежда маниакално. Една от любимите ни коли е на над 20 години, а все още изглежда маниакално.
  • Куба също е добър пример в това отношение, не че е особено поощрително да се мерим с изолирана от света комунистическа страна Куба също е добър пример в това отношение, не че е особено поощрително да се мерим с изолирана от света комунистическа страна
  • И все пак изборът между нова и стара кола... И все пак изборът между нова и стара кола...
  • ... в по-големия брой случаи опира до финанси. Не само парите за първоначална покупка, но и за последващите сервизни услуги. ... в по-големия брой случаи опира до финанси. Не само парите за първоначална покупка, но и за последващите сервизни услуги.

14 Nov 2017

306 000. Толкова са купените коли на старо от началото на годината до края на октомври. За същия период сме се сдобили с 36 871 нови коли. Старите, които купуваме, са Mercedes, VW, Opel, Audi и BMW. В тази последователност спрямо броя купени. От новите най-търсените марки определено не са изброените. Най-много се купуват Dacia, Renault, Kia, Toyota, като за някои от марките в топ 10 не е ясно колко от регистрираните коли са били продадени тук и колко са реекспортирани обратно нанякъде.

Още числа. За първите десет месеца от годината в страната са били регистрирани 28 895 стари Mercedes-а, 22 790 VW и 18 532 автомобила Opel.

Общо по пътищата ни се търкалят 466 989 автомобила с марката Volkswagen. По популярност следва Opel с 378 575 броя и Benz-овете с 280 228 „звезди”.

Тъжното е, че въпросните машини са доста стари и в повечето случаи не са добре „гледани”. Около 40% от колите са на над 20 години, близо 90% са над 10-годишни и не се залъгвайте, че средната възраст се вдига от олдтаймерите на колекционерите – те са едва няколкостотин в цялата страна. Всички знаем какво се търкаля у нас и че общото състояние на автопарка е горе-долу същото като на пътищата ни – позакърпени, колкото да изглеждат прилично...

В DizzyRiders.bg не сме от онези, които ще ви сочат с пръст и ще определят кое е правилно и кое грешно. Старите коли притежават своя чар и не винаги изборът им опира изцяло до финансовите причини. Щом четете този сайт обаче, значи не сте безразлични към четириколесните създания, така че, независимо дали карате нова или стара кола, би следвало да я обичате поне толкова, колкото и ние обичаме да пишем за тях.

Много практичен и интересен!